Διαψεύδει ο υπουργός Υγείας τις πληροφορίες που «βλέπουν»  αποκλεισμό των Τσιόδρα -Λύτρα από την πρόσβαση σε δεδομένα του κορονοϊού υπό τον φόβο νέων μελετών που θα την εκθέσουν, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν.

Ads

O Θ. Πλεύρης απάντησε σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κόπηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής η πρόσβαση τόσο στον Σωτήρη Τσιόδρα όσο και στον Θεόδωρο Λύτρα στα στοιχεία και δεδομένα που αφορούν την πανδημία.

Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν στους εμβολιασμούς, ποιοι πολίτες και τι εμβόλιο έχουν κάνει, πότε το έκαναν, που διαμένουν καθώς επίσης και όλα τα data με τα κρούσματα και τους κρίσιμους παρονομαστές μέσω των οποίων προκύπτουν ευαίσθητα επιδημιολογικά συμπεράσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περίοδος που σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπηρξε το «μπλόκο» στα στοιχεία, συμπίπτει με την περίοδο δημοσίευσης της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους στην Ελλάδα, που προκάλεσε σάλο εκθέτοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα στη χθεσινή νέα μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα σχετικά με τους εμβολιασμούς στην χώρα και τους 20.000 θανάτους που απετράπησαν λόγω του εμβολίου τα δεδομένα σταματούν στις 8 Δεκεμβρίου. Δηλαδή δεν περιλαμβάνουν εβδομαδιαία δεδομένα από τη στιγμή της δημοσίευσης της επίμαχης μελέτης για τους θανάτους, η οποία έγινε στα μέσα Δεκέμβρη.

Ads

Με δήλωσή του ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι: «Η τακτική ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας  συνεχίζεται από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος εννοείται πως έχει συνεχώς πλήρη πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Οποιαδήποτε αναφορά για δήθεν διακοπή πρόσβασης στα  στοιχεία είναι παντελώς ανακριβής. Σήμερα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση από τον Καθηγητή και μας παρουσίασε όλα τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ieidiseis.gr, το οποίο αναδημοσιεύθηκε προκαλώντας και την αντίδραση του Θ. Πλεύρη, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θεόδωρος Λύτρας, «τιμωρήθηκαν» από το Μαξίμου και τους στερήθηκε η πρόσβαση σε δεδομένα σε κρίσιμους τομείς της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τη διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος, όπως είχε επισημάνει το tvxs.gr σε πολλά ρεπορτάζ, είναι γεγονός ότι οι σχέσεις του Σωτήρη Τσιόδρα με την κυβέρνηση, εδώ και πολύ καιρό, δεν βρίσκονταν στην καλύτερη φάση τους και διαταράχθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης για τους νεκρούς της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σταδιακά ο ρόλος του καθηγητή και της Επιτροπής υποβαθμίστηκαν, παίζοντας κυρίως το ρόλο ενός οργάνου που εγκρίνει επικοινωνιακά – για λόγους κύρους – τις ήδη προαναγγελθείσες πολιτικές αποφάσεις.