Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραίτηση της δεύτερης κατά σειρά ανακρίτριας που είχε αναλάβει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση του Noor 1, Καλλιόπη Μάντακα. Η ανακρίτρια είχε παραιτηθεί από τον Μάιο αλλά η παραίτησή της έγινε επίσημα δεκτή και γνωστή, την Τρίτη, μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. 

Ads

Η Καλλιόπη Μάντακα είχε χρεωθεί την ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση με τους δύο τόνους ηρωίνης του δεξαμενόπλοιου Noor 1, μετά την μετάθεση από τον Πειραιά, πέρσι τον Σεπτέμβριο, της Ευαγγελίας Αλεξακίδου. 

Στη δικογραφία που είχε χρεωθεί ως ανακρίτρια η κ. Μάντακα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και οι τρεις συνεργάτες του Νίκος Συντιχάκης, Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης και Ηλίας Τσακίρης. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τις αρχές του καλοκαιριού του 2018, όμως πρακτικά δεν έχει ακόμη  ξεκινήσει ακόμη η κύρια ανάκριση. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου επιστράφηκε στον Βαγγέλη Μαρινάκη το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί λόγω της δίωξης του, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και από την αξιωματική αντιπολίτευση που έθεσε ερωτήματα στον υπ. Προστασίας του Πολίτη. 

Οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση τη δικαστική λειτουργό δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστοί. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο σημείο είχε φτάσει η Καλλιόπη Μάντακα στις έρευνές της για την υπόθεση του Noor1.

Ads

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση της ανακρίτριας προσθέτει νέα ερωτήματα στα ήδη υπάρχοντα που σχετίζονταν με παραιτήσεις, απομακρύνσεις, εξαφανίσεις, επιθέσεις ακόμη και νεκρούς που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την υπόθεση. Τα ερωτήματα ενίσχυσε και η κατάθεση τον περασμένο Μάιο του αξιωματικού του Λιμενικού Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του Noor 1 κρύβονται πίσω από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου. 

Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι οκτώ άνθρωποι που σχετίζονταν με το «Noor1» πέθαναν αιφνιδίως στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους, μάρτυρας που υποτίθεται ότι ήταν υπό κράτηση βρέθηκε πυροβολημένος στην Κωνσταντινούπολη και η γυναίκα που επισκεπτόταν τακτικά δύο μέλη του πληρώματος του «Noor 1» που κρατούνταν σε φυλακές της Τουρκίας.

Την δίκη σε πρώτο βαθμό είχε σημαδέψει η μαφιόζικη ενέργεια σε βάρος του Εφέτη Παναγιώτη Χουζούρη, ο οποίος είχε δεχθεί στο σπίτι του δέμα-βόμβα στις 28 Ιουλίου. Επίσης η εισαγγελέας της Έδρας, Μαρία Τρουπή, δέχθηκε απειλές στο σπίτι της.

Διαβάστε επίσης:

Το 2015 η πρόεδρος της έδρας επικαλούμενη μυϊκούς πόνους είχε ζητήσει την εξαίρεσή της. Κατόπιν δυο από τους πέντε δικαστές που είχαν κληρωθεί να δικάσουν σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά δήλωσαν κώλυμα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης. Και οι δυο είχαν στο παρελθόν χειριστεί πτυχές της υπόθεσης. Τέλος ένας από τους πέντε εφέτες υπέβαλε επίσης αίτημα εξαίρεσης για προσωπικούς λόγους.