Σε μπούμερανγκ για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εξελίσσεται η δημόσια στήριξη που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην -με εντολή του Ντόναλτν Τραμπ- εκτέλεση  του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς έχει ήδη προκαλέσει την επίσημη διαμαρτυρία της Τεχεράνης μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που απερίφραστα στήριξε την εκτέλεση του Ιρανού αξιωματούχου, και μάλιστα μια μέρα πριν από την έναρξη πολεμικών αντιποίνων του Ιράν στις ΗΠΑ.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αρχικά προσπάθησαν να θάψουν την επίμαχη δήλωση Μητσοτάκη, καθώς την είχαν αφαιρέσει από το επίσημο δελτίο τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ επιχείρησαν αρχικά να αποσιωπήσουν ακόμη και το επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της πρεσβείας του Ιράν, κάτι που αποδείχτηκε πρακτικά αδύνατο. Την ώρα όμως που το πρωθυπουργικό γραφείο προσπαθούσε να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτισώτης, για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, υποστηρίζοντας ότι η σχετική κριτική που ασκήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη «κινείται στα όρια της τρέλας». 

Υπενθυμίζεται ότι η εκτέλεση ανώτατου στρατιωτικού σε έδαφος τρίτης χώρας, χωρίς να υφίσταται κατάσταση πολέμου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κάτι που επισημάνθηκε ακόμη και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Άγγελο Συρίγο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητοστάκης διακινδυνεύει να καταστήσει την Ελλάδα εχθρική δύναμη για το Ιράν και για μέρος του αραβικού κόσμου

Ads

«Για πρωτοφανή ανευθυνότητα και προχειρότητα της κυβέρνησης» κάνουν λόγο αναφορικά με το ζήτημα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι «με τη στήριξη που έδωσε ανοιχτά ο Πρωθυπουργός στην εκτέλεση Σολεϊμανί, την οποία το Μαξίμου προσπάθησε να την αποσιωπήσει στη σχετική ενημέρωση που έστειλε, διακινδυνεύει να καταστήσει την Ελλάδα εχθρική δύναμη για το Ιράν και για μέρος του αραβικού κόσμου. Και μάλιστα χωρίς την εξασφάλιση αμερικανικών εγγυήσεων για τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα έναντι τουρκικών απειλών».

Παράλληλα, καλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στον ελληνικό λαό, απευθύνοντάς του μια σειρά ερωτημάτων. Ειδικότερα, ρωτούν τον πρωθυπουργό οι πηγές της Κουμουνδούρου:

  • «Εγκαταλείπει την πάγια εθνική θέση ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει ως θεμέλιο λίθο τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που δεκάδες χιλιάδες ιρακινοί διαδηλώνουν κατά της παρέμβασης οποιωνδήποτε τρίτων χωρών στα εσωτερικά τους;
  • Ταυτίζεται με την πολιτική του Προέδρου Τραμπ (στην οποία υπήρξε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στις ΗΠΑ), ή με την σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και επιλογή του Προέδρου Ομπάμα) για την ανάγκη διάσωσης της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή;
  • Είναι παρόμοιες θέσεις υπέρ της ασφάλειας του ελληνικού λαού, της ειρήνης και της πολυδιάστατης πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας;» .