H υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για τη ΝΔ και, προσωπικά, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι μια ακόμη δικαστική υπόθεση – από τις αρκετές στις οποίες εμπλέκονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης -, δεν είναι απλό ζήτημα πολιτικής (ή μη) υποκρισίας, δεν είναι καν ένας ακόμη κρίκος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την «φαυλότητα» του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ads

Είναι μια υπόθεση που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες και, μαζί, τις πιο σκοτεινές πλευρές της κοινωνίας. Και γι αυτόν τον λόγο είναι κι ένα ζήτημα που, υπό άλλες συνθήκες, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μπει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η ίδια η στάση όμως της Νέας Δημοκρατίας μετά την πρωτόδικη καταδίκη του πρώην βουλευτή και συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη για ασέλγεια κατά ανηλίκων έναντι αμοιβής είναι εκείνη που ανοίγει μείζον πολιτικό ζήτημα – μείζον ζήτημα πολιτικής ηθικής και για την αξιωματική αντιπολίτευση και για τον πρόεδρό της.

Η απόφαση του δικαστηρίου να επιβάλει, πρωτοδίκως, στον Νίκο Γεωργιάδη ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ για το εν λόγω αδίκημα δεν σχολιάστηκε επισήμως από τη ΝΔ και δεν βρήκε καν θέση σε μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου. Ανεπισήμως όμως, είτε μέσω «πηγών», είτε μέσω κορυφαίων στελεχών της, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε όχι μόνον να παράσχει πλήρη κάλυψη στον πρώην βουλευτή αλλά και να καταγγείλει πολιτική δίωξη και «πολιτικό κανιβαλισμό» σε βάρος του.

Ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης ήταν παρών στη δίκη Γεωργιάδη εν είδει πολιτικής συμπαράστασης, η υποψήφια ευρωβουλευτής ´Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν μάρτυρας υπεράσπισης, ενώ πηγές της ΝΔ αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης έκαναν λόγο για «για πρωτοφανή πολιτικό κανιβαλισμό», τόνιζαν ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει στο Εφετείο και, ως εκ τούτου, κατήγγειλαν… «ωμή και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Ads

Την ίδια ώρα γινόταν μπαράζ τηλεφωνημάτων από το προεδρικό επιτελείο της ΝΔ σε φιλικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου είτε να αποσιωπηθεί το θέμα, είτε – κυρίως – να τονιστεί ότι πρέπει να αποσυνδεθεί το πρόσωπο του Νίκου Γεωργιάδη από εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό παρ’ ότι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο καταδικασθείς βουλευτήςπαρέμενε ατύπως μέχρι τώρα στον κύκλο των στενότερων συνεργατών του προέδρου της ΝΔ είτε ως σύμβουλος, είτε ως λογογράφος του.

Ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Βλάχος δήλωσε πως «ο καθένας μας θα μπορούσε να είχε μπλέξει», ενώ το αποκορύφωμα ήρθε από τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε εκπομπή της ΕΡΤ διακήρυξε την αθωότητα του – πρωτοδίκως – καταδικασθέντως και κατήγγειλε «σκευωρία». «Προσωπικά», είπε, «επειδή τον ξέρω, δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά, δεν πιστεύω ότι υπέπεσε σε αυτές τις πράξεις… Πρόκειται για σκευωρία».

Κατόπιν τούτων, ήταν μάλλον αναμενόμενο το σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά: «Αηδία για την πράξη. Αηδία για την πολιτική κάλυψη. Αηδία για τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης». Εξίσου αναμενόμενα πρέπει να ήταν για τη ΝΔ και τα ερωτήματα που έθεσε χθες το βράδυ το Μαξίμου: «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δίνουν συνέχεια, αλλά επιμένουν να καλύπτουν προκλητικά τον Νίκο Γεωργιάδη, ακόμη και μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για το ειδεχθές έγκλημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων επί πληρωμή», ανέφεραν μεταξύ άλλων πηγές του Μαξίμου προσθέτοντας: «Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης συμμερίζεται την άποψη του Γραμματέα της ΝΔ και άλλων στελεχών του που κάνουν λόγο για «σκευωρία»;

Στελέχη της ΝΔ δυσκολεύονταν ιδιαιτέρως χθες το βράδυ να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα. Όπως μεγάλη δυσκολία είχαν και στο επικοινωνιακό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, απόντος μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα και παρά τiς επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι, εντός του κόμματος, που αναγνώριζαν ότι το θέμα Γεωργιάδη είναι βαρύ πολιτικό πλήγμα σε δύο επίπεδα: Πρώτον, διότι αγγίζει τον σκληρό πυρήνα των ηθικών αξιών που προτάσσει η συντηρητική παράταξη. Δεύτερον, διότι αποκαλύπτεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούσε να έχει – έστω και ατύπως – ως βασικό του σύμβουλο έναν πολιτικό που εδώ και τρία χρόνια ήταν γνωστό ότι εμπλεκόταν σε υπόθεση ασέλγειας κατά ανηλίκων με βαρύ αποδεικτικό υλικό. Ο ίδιος άλλωστε ο Νίκος Γεωργιάδης παραδέχθηκε στην απολογία του ότι ο ο πρόεδρος της ΝΔ όταν ξέσπασε ο θόρυβος για την υπόθεση του είχε προτείνει να «καθίσει δύο τρεις μήνες πίσω» και να παραμείνει στη θέση του από το παρασκήνιο.

Προφανώς τα δεδομένα αυτά εγείρουν σοβαρά πολιτικά, ηθικά και εσωκομματικά εσωτερικά ζητήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται, δε, για ζητήματα που δεν προβλέπεται να κλείσουν άμεσα και δεν αφήνουν περιθώρια για επίκληση τεκμηρίων… πολιτικής αθωότητας.