Απάντηση στον «όρκο» που διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Ads

«Προτείνουμε ο κ. πρύτανης να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:

Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

Ads

Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας “μαγαζί”.».

Ο… «όρκος»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, ζήτησε από τους πρωτοετείς φοιτητές να ασπαστούν τις δικές του ιδέες περί αριστείας, αξιοπρέπειας και αξιοκρατίας, ενώ στην κανονική ορκωμοσία αποφοίτων ο αντιπρύτανης μίλησε για επιβολή «τέλους εγγραφής» ύψους 50-100 ευρώ στις σπουδές.

Το κείμενο που δόθηκε στους πρωτοετείς αναφέρει:

«Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση, θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας, μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια, ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».

Οι αντιδράσεις

Η Νεολαία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης αντέδρασε, θέτοντας τον προβληματισμό: «Με ποιο δικαίωμα καλεί τους πρωτοετείς να ταυτιστούν με τα ιδεολογήματά του;».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει:

«Η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ έχει ξεφύγει. Το υπουργείο πρέπει να πάρει θέση άμεσα. Ο Αχιλλέας Ζαπράνης έχει ξεπεράσει κάθε ακαδημαϊκό και θεσμικό ρόλο. Η θητεία αυτού του Πρυτανικού Συμβουλίου και του ίδιου είναι πια επικίνδυνη για τις σπουδές μας. Δεν παίρνουν κάρτα σίτισης καν όλοι οι τυπικά δικαιούχοι, δεν χωράμε στα αμφιθέατρα, κόβονται χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα οι πτυχιακές εξεταστικές στο ένα τμήμα μετά το άλλο και αυτός κάνει ιδεολογικά και πολιτικά παιχνίδια. Κύριε Ζαπράνη, το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία σας, ούτε φυσική ούτε ιδεολογική. Είστε Πρύτανης όλων των φοιτητών και όχι Πρύτανης των ψηφοφόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η εκδοχή του πρύτανη

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέα Ζαπράνη, που τόνισε ότι «δεν πρόκειται για όρκο αλλά για ένα απλό κείμενο αρχών με το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν ή να το υιοθετήσουν».

Ξεκαθάρισε όμως σε αυστηρό τόνο ότι «δεν γίνεται κάθε φορά να απολογούμαι στις καταγγελίες των ΕΑΑΚ που προκαλούν τους πάντες και όλοι ξέρουν ποιοι είναι, πώς δρουν και τι προβλήματα δημιουργούν…».

Η τιμή… της εκτίμησης των σπουδών

Στο μεταξύ, ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, αποχαιρέτησε τους αποφοίτους του τμήματος στην τελετή ορκωμοσίας εκφράζοντας την άποψη για επιβολή ενός «τέλους εγγραφής» στις σπουδές, ύψους 50-100 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προκαλώντας επίσης αντιδράσεις.

«Ξεστομίζει μπροστά στους γονείς μας ότι “ένα 50άρικο ή ένα 100άρικο” θα βοηθήσει να… εκτιμήσουμε την αξία των σπουδών, σε αυτούς δηλαδή που έχουν ματώσει ήδη για να σπουδάσουμε, σε αυτούς που τα τελευταία χρόνια κόβουν από παντού για τα παιδιά τους και τους τα κόβουν από παντού οι κυβερνήσεις. Σε όλους εμάς που αναγκαζόμαστε όλο και περισσότεροι να δουλέψουμε στη διάρκεια των σπουδών μας για να τα βγάλουμε πέρα», υποστηρίζουν φοιτητές.