Εποχές δικτατορίας των συνταγματαρχών θυμίζει το σκάνδαλο της τηλεφωνικής παρακολούθησης του πολιτικού αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, σημειώνει ρεπορτάζ του Guardian, σχολιάζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη «δυσκολότερη στιγμή στη διακυβέρνησή του μετά την αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, παρακολουθούνταν με εντολή της ΕΥΠ, που λογοδοτεί απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Ads

Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Helena Smith, αναφέρεται στις παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τις ευθύνες της κυβέρνησης στις παρακολουθήσεις.

Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως ευρωβουλευτής έκανε την ανακοίνωση αφού επωφελήθηκε της λειτουργίας μιας υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας στο Στρασβούργο που διασφαλίζει ότι τα τηλέφωνά των ευρωβουλευτών δεν παρακολουθούνται παράνομα. ‘Οπως αναφέρει, μεταξύ των πιο εξελιγμένων διαθέσιμων spyware, το Predator είναι σε θέση να ξεκλειδώνει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα και να ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα σε κινητές συσκευές.

Παράλληλα το ρεπορτάζ υπογραμμίζει το γεγονός ότι αρχικά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις κακόβουλου λογισμικού του Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις. Στη συνέχεια, όμως, αναφέρθηκαν πηγές ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε πράγματι παρακολουθηθεί μετά από αίτημα υπηρεσιών του εξωτερικού –και με την άδεια εισαγγελέα– αλλά, ενώ ήταν νόμιμο και διεξαγόταν με συμβατικό λογισμικό, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε  για την παρακολούθηση, ειδάλλως θα το είχε σταματήσει».

Ads

Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει και ότι «δύο Έλληνες δημοσιογράφοι –ο ένας ασχολείται με μεταναστευτικό και ο άλλος με οικονομικό– κινήθηκαν επίσης νομικά μετά από καταγγελίες για παρόμοια παράνομη παρακολούθηση από μια κυβέρνηση που επικρίθηκε έντονα διεθνώς για περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Όπως προσθέτει το ρεπορτάζ «στις 29 Ιουλίου, ο Κοντολέων, ο αρχηγός της ΕΥΠ, παραδέχτηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είχε παρακολουθήσει τον Θανάση Κουκάκη, τον οικονομικό ρεπόρτερ, κατόπιν εντολής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες».

Τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως καταγράφει η εφημερίδα, προσδιόρισαν τις ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας ως ουκρανικές και αρμενικές, με ορισμένα ΜΜΕ να αποδίδουν το αίτημα στις διασυνδέσεις του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ με «σκιώδη πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

«Η γραμμή άμυνας καταδικάστηκε αμέσως ως ένας περίπλοκος ιστός ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019» αναφέρει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως είναι γεγονός ότι η υπόθεση παρακολουθείται ευρύτερα από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Ο Εuobserver με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμπλέκεται σε σκάνδαλο λογισμικού παρακολούθησης» γράφει για την υπόθεση υποκλοπών που οδήγησε στην παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ.

Το Politico έχει τίτλο «Ο πρωθυπουργός νιώθει την πίεση καθώς δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι παραιτούνται λόγω κατασκοπικού σκανδάλου». Ο ίδιος ιστότοπος υπογραμμίζει ότι η ΕΥΠ λογοδοτεί κατευθείαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της νομοθεσίας που πέρασε ο ίδιος όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση.