H απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την Ράνια Σβίγκου για γραμματέα του κόμματος αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ εξίσου με την απόφασή του για εκλογή προέδρου από την βάση. Οι προεδρικοί δυσαρεστήθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, η «Ομπρέλα» – από την οποία και προέρχεται η νέα γραμματέας – αποσυντονίστηκε και υπέπεσε σε βαθιά αμηχανία, και οι «σκληροί» και των δύο πλευρών αφοπλίστηκαν.

Ads

Εκ του αποτελέσματος, ο Αλέξης Τσίπρας δικαιώθηκε και η εσωκομματική κυριαρχία του επιβεβαιώθηκε. Η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης εξελέγησαν γραμματέας και αναπληρωτής γραμματέας αντίστοιχα με ποσοστό 77%. Επί των 299 παρόντων πήραν 228 ψήφους, ενώ μετρήθηκαν και 70 λευκά και ένα άκυρο. Είναι ένα ποσοστό που παραπέμπει ευθέως στους συσχετισμούς του συνεδρίου και της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την αναλογία προεδρικών και εσωκομματικής μειοψηφίας (75%:25%), ενώ τα λευκά αποδίδονται από στελέχη της Κουμουνδούρου σε συντεταγμένη γραμμή της «Ομπρέλας».

Πολιτικά, η επιλογή Τσίπρα εμπεριείχε μήνυμα ενότητας αλλά και συγκράτησης προς «τους ακραίους και των δύο πλευρών», όπως λέει μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι στο παρασκήνιο υπήρξαν έντονες πιέσεις τις τελευταίες μέρες από την πλευρά του σκληρού προεδρικού μπλοκ προκειμένου να προταθεί γραμματέας από τις δικές του τάξεις, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται πλήρως στην ηγεσία του κόμματος οι νέοι συσχετισμοί. Η διαμαρτυρία Πολάκη για την επιλογή Σβίγκου και η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον ΑλέξηΤσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή είναι ενδεικτική αυτού του παρασκηνίου.

Ο Παύλος Πολάκης υπενθύμισε πως η Ράνια Σβίγκου είχε διαφωνήσει με την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε συνυπογράψει το κείμενο της «Ομπρέλας» κατά της εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως τον άδειασε. Απάντησε πως ουδείς μπορεί να μιλά εξ ονόματος των νέων μελών και της διεύρυνσης, όπως και ουδείς μπορεί να μιλά εξ ονόματος του προέδρου. Και έκλεισε το θέμα λέγοντας πως δεν κάνει επιλογές προσώπων με βάση τις τάσεις και τις ομαδοποιήσεις αλλά με αντικειμενικά κριτήρια και ότι δεν υπάρχουν  μόνιμες πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση Τσίπρα δεν άρεσε ούτε στους Χρήστο Σπίρτζη και Νίκο Παππά αλλά την αποδέχθηκαν, έστω και άκεφα. Και την στήριξαν στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

Από την πλευρά της «Ομπρέλας» ο αιφνιδιασμός Σβίγκου ανέκοψε τις σκέψεις αποχής από την συμμετοχή στα κομματικά όργανα. Διαμαρτυρίες υπήρξαν και από στελέχη αυτής της πλευράς, με το επιχείρημα ότι  δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, αλλά η αμηχανία ήταν εμφανής.

Τελικά, η διαμαρτυρία διοχετεύθηκε στις υποψηφιότητες για την Πολιτική Γραμματεία, όπου ο Θεοδωρής Δρίτσας υποστήριξε ότι η πρόταση των 38 προσώπων που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν επαρκώς συνθετική. Και η ρελάνς της «Ομπρέλας εκφράστηκε με την υποβολή επιπλέον τεσσάρων υποψηφιοτήτων πέραν της προεδρικής πρόταση – των υποψηφιοτήτων των Μιχάλη Σαμπατάκάκη, Νίκου Φίλη, Πάνου Λάμπρου και Αννέτας Καββαδία.

Στο πολιτικό δια ταύτα, πάντως, οι πιο μετριοπαθείς και αποστασιοποιημένοι από ομάδες και τάσεις, είδαν πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές ότι «δεν υπάρχουν ούτε φέουδα, ούτε συμπροεδρίες».

Προς τους προεδρικούς το μήνυμα ήταν ότι η εσωκομματική κυριαρχία δεν σημαίνει και συμπροεδρία, ούτε υπαρχηγία. Προς την «Ομπρέλα» η κίνηση Τσίπρα έστειλε το μήνυμα ότι δεν χωράει κόμμα μέσα στο κόμμα. Και πως όσοι βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν και την νέα του μορφή.

Στην σημειολογία της υπόθεσης, κάποιοι μίλησαν για κυριαρχία όχι μόνον του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του «μετώπου της λογικής εντός του κόμματος». Και κάποιοι άλλοι παρατήρησαν ότι δύσκολα πια θα μπορεί να υποστηριχθεί πως ο Παύλος Πολάκης είναι ο αντ΄αυτού και το alter ego του προέδρου.