Για χειραγώγηση του Χρηματιστηρίου με επίκεντρο την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την δευτερολογία του στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την ακρίβεια, σημειώνοντας πως υπάρχουν “ποινικές ευθύνες” για την υπόθεση.

Ads

“Το βασικό σας αφήγημα, το αφήγημα Χατζηδάκη, για την πώληση της ΔΕΗ ήταν ένα αφήγημα σπίλωσης. Τα ίδια γίνονται κάθε φορά. Είπατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας. Μα όχι μόνο κρατήθηκαν σταθερές οι τιμές για 4,5 χρόνια, αλλά μείωσε τις τιμές, επένδυσε ΑΠΕ, πλήρωσε τον δανεισμό της. Πώς τη λέτε χρεοκοπημένη;” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο “κάδρο” και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και συνέχισε:

“Ο κ. Χατζηδάκης, ο αρχιεργολάβος της εκποίησης της ΔΕΗ, είπε το 2019, αμέσως μόλις βγήκε η απόφαση για τα αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου. Μας είπε ότι από τις 7 Ιουλίου και μετά τη σώσαμε τη ΔΕΗ. Μα η έκθεση ήταν για το πρώτο 6μηνο. Λέτε για το χρηματιστήριο. Η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής μας είπατε ότι μειώθηκε κατά 90%. Ψέματα. Από το 5,6 πήγε στο 4,9. Είστε αποφασισμένοι να εκποιήσετε τον δημόσιο πλούτο.”

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για την έκρηξη της ακρίβειας: Συμπεριφέρεστε σαν Λουδοβίκος και κυβερνάτε σαν Θάτσερ [Βίντεο]

Ads

“Το καθαρό χρέος είναι 355 εκατ. ευρώ σε 6 μήνες. Το ταμείο μειώθηκε κατά 635 εκατ. ευρώ. Έχει υπερκέρδη. Θέσατε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Διαρκή. Μόνο τις τελευταίες 20 μέρες έχετε αγοράσει 5 εκατ. μετοχές. Αντί τα χρήματα να πηγαίνουν στους πολίτες, πάνε για την αγορά μετοχών. Ποιοι ωφελούνται; Οι φίλοι σας, επενδυτές, εμποδίζετε το χρηματιστήριο. Είναι χειραγώγηση του χρηματιστηρίου και έχετε ποινικές ευθύνες γι’ αυτό” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως στην ΔΕΗ “όσο ζορίζεται η κοινωνία, τα Golden Boys τρώνε με χρυσά κουτάλια”. Μνημόνευσε την αμοιβή του διοικητή της ΔΕΗ λέγοντας είναι είναι ετησίως “360.000 ευρώ, ένα 1000αρικο την ημέρα» ενώ «ο κ. Στάσσης και τα υπόλοιπα στελέχη πήραν μπόνους 1.856.000 μετοχές της ΔΕΗ, αξίας 16 εκατομμυρίων Ευρώ”.

“Ένας ολόκληρος λαός χρηματοδοτεί την βίλλα του κ.Στάσση” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απαντώντας στο σχόλιο ότι αυτό είναι λαϊκισμός προειδοποίησε πως “όταν κάποια στιγμή θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη θα τα δούμε αυτά. Αν είμαστε λαϊκιστές ή δεν είμαστε λαϊκιστές. Γιατί εκποιείτε δημόσιο πλούτο”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για μείωση ειδικών φόρων. Αναφερόμενος στο που θα βρεθούν τα 5 δις απαιτούνται σημείωσε ότι πρέπει να φορολογήσουμε αυτούς που έχουν αυτά τα υπερκέρδη τα αστρονομικά». Εξήγησε πως «η δική μας αντίληψη βασίζεται στην στήριξη των δυνάμεων της εργασίας και ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».  Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατρέχουμε αυτή την περίοδο της κατάρρευσης. Η χώρα αξίζει καλύτερα. Οι πολίτες αξίζουν μια καλύτερη Ελλάδα και θα την έχουν με μία προοδευτική κυβέρνηση».

“Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν… “δεν φταίω εγώ”» επισήμανε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο πρωθυπουργικό επιχείρημα περί ευθύνης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για την ακρίβεια σημείωσε ότι “το 2021 δεν υπήρχε ο Πούτιν και ο πόλεμος». Πρόσθεσε μάλιστα ρωτώντας ρητορικά: «Όταν τον Αύγουστο του 2021 θεσμοθετήσατε την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν ο Πούτιν τότε;”.