Στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπευσε να αποδώσει σχεδόν αποκλειστικά την έκρηξη της ακρίβειας στη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού” στη Βουλή. Υποστήριξε δε πως η κυβέρνησή του προχωράει στον καλύτερο βαθμό που μπορεί σε μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αντέτεινε στην δευτερολογία του ότι το κύμα ακρίβειας, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς ενέργειας ξεκίνησε πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι αποφεύγει να καταδικάσει την επιθετική στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Στο κείμενο της ερώτησης χωρέσατε τρία ερωτήματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα συμπεράσματα. Στις 474 λέξεις δεν βρήκατε ούτε μια για να καταδικάσετε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο θα νόμιζε ότι η ακρίβεια οφείλεται σε σκοτεινές δυνάμεις” σημείωσε και συμπλήρωσε: “Θα περίμενα, συνέχισε, έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο όχι για εθνικούς λόγους μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν”.

Η ακρίβεια συνεπώς, συνέχισε, έχει όνομα και είναι η εκβιαστική κρίση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα με το φυσικό αέριο πιέζει και σκοτώνει την ευημερία των πολιτών.

Ads

Ο πρωθυπουργός είπε ότι και αυτή η κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει ,ενώ αναφέρθηκε στους τρεις -κατά τον ίδιο- αυθαίρετους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα με τους οποίους, όπως είπε, “προσπαθεί να δημιουργήσει εθνικούς υπεύθυνους για διεθνή προβλήματα”.

Του καταλόγισε ότι από τους πίνακες επιλέγει αυτούς που τον συμφέρουν. “Όντως, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο αλλά υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν πληθωρισμό άνω του 15%” ανέφερε.

“Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Ουδέποτε εγώ ή κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης είπαμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις για όλα τα προβλήματα. Προσπαθούμε όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με δικαιοσύνη να περιορίσουμε τις δραστικές συνέπειες της κρίσης με μέτρα στοχευμένα χωρίς να εξαντλούμε τα εθνικά μας εφόδια. Η χώρα αμύνεται και προχωρά”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παραδέχτηκε πάντως ότι “πράγματι, παρά τις γενναίες παρεμβάσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης, οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα”.

“Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών” συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

“Πρώτος μίλησα για φορολόγηση των υπερκερδών”

“Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια” ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια. παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, το Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

“Μας ξαναείπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερέσοδα των παραγωγών και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία ανεξέλεγκτη όταν πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% των υπερεσόδων μέχρι τον Ιούλιο του 2022, με βεβαιωμένα έσοδα βάση των υπολογισμών της ΡΑΕ” επισήμανε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δις σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες” τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

“Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας”.

“Διασώσαμε τη ΔΕΗ”

Όλα τα ελληνικά νοικοκυριά επιδοτούνται σήμερα μέσω του μηχανισμού ανάκτηση υπερεσόδων” συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: “Να μιλήσουμε και για έναν ακόμα ωραίο μύθο τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση. “Αναφέρομαι στο μύθο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ. Κάνατε και συχνές αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής διάσωσης”.

“Η ΔΕΗ δόξα τον Θεό δεν χρήζει μπέιλαουτ το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα παλια, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Φωτόπουλος;”.

“Η χώρα αμύνεται και προχωρά ταυτόχρονα. Μίλησα εκτενώς για τα ζητήματα του κόστους ενέργειας. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε επιστρέψει 300 εκ. ευρώ στους καταναλωτές καλύπτοντας τις μεγάλες αυξήσεις, υλοποιήσαμε το fuel pass, ενισχύθηκαν αγρότες” συνέχισε και συμπλήρωσε: “Είμαστε το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Κάναμε ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη”.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, “Τα 2/3 των ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας, το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες, έχουμε δυνατότητα να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε πρόσθετα έσοδα. Είναι η δυναμική ανάπτυξη που μας δίνει πολεμοφόδια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Καμία χώρα δεν έχει αστείρευτες δημοσιονομικές δυνατότητες. Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που εσείς προτείνετε μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί πάλι τη ΝΔ και για αυτό έχετε την άνεση να τάζετε ό,τι θέλετε. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους. Θα περίμενα ότι είστε πια σε θέση να διακρίνετε μεταξύ φορολογίας και εσόδων”.

“Έχουμε ήδη εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα. Θεωρώ πως είναι σημαντικά. Δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να υλοποιήσει αν δεν είχε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης” τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυξήσεις του πετρελαίου κίνησης. “Αυτό που παρατηρείτε στο diesel δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο. Δεν μπορεί να λέτε ότι είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα” είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

“Να συζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Έχετε δίκιο ότι οι αυξήσεις στο diesel έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το diesel κίνησης” συμπλήρωσε.

“Η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για οριζόντιες μειώσεις φόρων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά” είπε και εξήγησε ότι “είναι μέτρα τα οποία είναι άδικα γιατί επιβραβεύουν πιο πολύ την υψηλή κατανάλωση και είναι εξαιρετικά ακριβά για να τα αντέξει ο εθνικός προϋπολογισμός”.

“Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στοχευμένων μέτρων εντός των αντοχών του εθνικού προϋπολογισμού” συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: “Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζαν πάνω από 5 δις ευρώ. Να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα και να καλύψετε αυτή τη μαύρη τρύπα. Αυξήθηκαν τα επιτόκια είπατε. Σώπα. Σε όλο τον κόσμο αυξάνονται. Και για αυτό ο Μητσοτάκης φταίει ε; Όχι οι κεντρικές τράπεζες που κάνουν το ίδιο;”.