Σε περαιτέρω έλεγχο παραπέμφθηκαν οι υποθέσεις των Σταθάκη και Φλαμπουράρη από την Επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρεμένος. Συνολικά για περαιτέρω έλεγχο παραπέμφθηκαν περίπου 60 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και οι Χαϊκάλης και Μητρόπουλος, στα οποία εστάλη επιστολή ώστε εντός 10 ημερών να προσκομίσουν επιπλέον στοιχεία.

Ads

Όπως αναφέρει το Βήμα, σχετικά με το πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη προέκυψε ότι, όπως ο υπουργός έχει παραδεχθεί, δεν είχε περιληφθεί στο πόθεν έσχες του 2012 (χρήση 2011) το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και έγινε οικειοθελώς συμπληρωματική δήλωση. Το ποσό αυτό περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012) που θα δημοσιευθεί το ποσό. Η Επιτροπή ζήτησε από ορκωτό λογιστή να συντάξει έκθεση και να ελέγξει αν πρόκειται για ποσό που έχει φορολογηθεί.

Για τον Αλέκο Φλαμπουράρη και την υπόθεση της κατασκευαστικής του εταιρείας, επισημάνθηκε από την επιτροπή πως η μεταβίβαση της εταιρείας του περιλαμβάνεται στο πόθεν έσχες του 2015 (χρήση 2014) που ακόμη δεν έχει ελεγχθεί. Η Επιτροπή αποφάσισε να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα από τους ορκωτούς λογιστές αμέσως μόλις γίνει η ανάθεση του έργου για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, ενώ αποφασίστηκε να ελεγχθεί και η καταγγελία Θεοχάρη περί «μαύρων ταμείων» της εταιρείας, η οποία βασίστηκε στο ότι η εταιρεία έχει ρευστά διαθέσιμα 1 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα με την offshore και τον Παύλο Χαϊκάλη, η Επιτροπή διαπίστωσε πως εισέπραξε 30.000 ευρώ και πλέον ζητά από τους ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν αν αυτό το ποσό έχει δηλωθεί και έχει φορολογηθεί στην Ελλάδα. Η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρείες από το 2003 δεν θεωρούνται offshore, αλλά ευρωπαϊκές, ακόμα και αν λειτουργούν ως offshore. Το συμπέρασμα, είπε ο Γ. Βαρεμένος, είναι πως ο Π. Χαϊκάλης «δεν ήταν μέτοχος, αλλά είχε συμβληθεί» και έτσι «καταλήξαμε ότι θέμα offshore δεν υπάρχει».

Ads

Το τέταρτο πολιτικό πρόσωπο με «προβληματικό» πόθεν έσχες είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος. Όμως η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε, διότι «η υπόθεση έχει πάει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς».

Σύμφωνα πάντα με το Βήμα, από εδώ και πέρα η προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012), περίοδος για την οποία έχει γίνει ανάθεση από τη Βουλή. Για τα πόθεν έσχες των επόμενων ετών θα γίνει νέα ανάθεση στους ορκωτούς λογιστές. Ο Γ. Βαρεμένος εξήγησε πως μία από τις αιτίες της καθυστέρησης είναι ότι η προηγούμενη Επιτροπή συνεδρίασε πρώτη φορά τον Αύγουστο και συνολικά έκανε τρεις συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία έγινε μετά τις εκλογές.

Ακόμη είπε ότι θα προωθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, όπως γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συνάντηση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.