Στη συνεχιζόμενη επί τρεις μήνες απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ απέδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την απόφαση για το αιφνιδιαστικό λουκέτο στα πολυϊατρεία του Οργανισμού. Το μεταξύ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το ΠΕΔΥ, που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.

Ads

 
«Μόνοι τους κατέστησαν αυτή τη διαδικασία αναπόφευκτη» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εξήγησε ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει η μεταρρύθμιση εν λειτουργία, ωστόσο, ανετράπη λόγω της απεργίας των γιατρών. Ζήτησε επιπλέον συγγνώμη από τους ασφαλισμένους που ταλαιπωρούνται εδώ και τρεις μήνες και επισήμανε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιπλέον ταλαιπωρία για έναν μήνα «για να έχουμε για το μέλλον ένα σύστημα που να λειτουργεί».
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι στα κέντρα υγείας που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι πολίτες, καθώς θα μπορούν να εξετάζονται από γιατρούς και να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σε ένα μήνα ενώ σε έξι μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και οι συνενώσεις των μονάδων με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον μια ανά Δήμο. Τότε -όπως είπε – θα ξεκινήσει και η 24ωρη εφημερία τους, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν δωρεάν και ιατρικές εξετάσεις ενώ τώρα τα εργαστήρια των μονάδων του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν.
 
«Με την ένταξη τους στο ΕΣΥ θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα πολυϊατρεία με κοινοτικά κονδύλια και να αντικαταστήσουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό» τόνισε. Υποστήριξε, επίσης, ότι το 85% από τις 100 μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν παραδοθεί και κάλεσε τους διευθυντές των υπόλοιπων μονάδων να τις παραδώσουν στις τριμελείς επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για διαφορετικά θα είναι υπεύθυνοι προσωπικά για οποιαδήποτε κλοπή η φθορά. «Τώρα που δημοσιεύτηκε ο νόμος στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» κατέληξε.
 
«Για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), και καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς-μέλη του «να αναστείλουν τώρα τις συμβάσεις τους, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται και να συνταχθούν, όλοι μαζί, σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις».