Το πλήρες αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώπιον της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, αποτυπώνεται ανάγλυφα σε ένα από το μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, τον «Ευαγγελισμό».

Ads

Την κατάσταση περιγράφει μιλώντας στο tvxs ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, σημειώνοντας πως μετά τη χθεσινή εφημερία, κατά την οποία υπήρξαν 40 εισαγωγές περιστατικών Covid, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να νοσηλευτεί ούτε ένας παραπάνω ασθενής του φονικού ιού στη ΜΕΘ.

«Μετά τη χθεσινή εφημερία, όπου είχαμε 40 εισαγωγές με Covid, είναι ζορισμένα τα πράγματα. Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να δεχθούμε ούτε έναν παραπάνω ασθενή. Γίνεται μια προσπάθεια να γίνουνε κάποια εξιτήρια ή να πάνε άρρωστοι σε άλλα νοσοκομεία Covid, όπως πχ στον Παμμακάριστο, προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει στην επόμενη εφημερία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας διευκρινίζει πως «η δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα κρεβάτια που μπορούμε να διαθέσουμε συνολικά, ένα μικρό κομμάτι τους αφορά τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών. Δεν μπορείς όμως να βάλεις τα ύποπτα μαζί με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στον θάλαμο. Όπως καταλαβαίνετε εκεί δεν μπορείς να έχεις 100% πληρότητα, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο για να διευθετείς τα ύποπτα περιστατικά. Άρα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά δυνατότητα».

Ads

«Θα δούμε τι μπορεί να γίνει σήμερα-αύριο με κάποια εξιτήρια, γιατί αν στην επόμενη εφημερία επαναληφθεί αυτό που έγινε χθες, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα» συνεχίζει ο κ. Μπουλμπασάκος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να χρειαστεί να «επιλέξει» ασθενείς για νοσηλεία είναι σαφής. «Δεν θα ήθελα να βρεθώ σε τέτοια θέση, είναι κάτι όμως που φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί» λέει απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Δεν είναι δυνατό να συνεχίζουμε με το ίδιο προσωπικό σε τόσο αυξημένη πίεση»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το προσωπικό που έχουμε δυστυχώς δεν επαρκεί, καθώς η πίεση που δεχόμαστε πλέον είναι πολύ μεγάλη. Το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς αυτή τη στιγμή με την ίδια σύνθεση που είχαμε και πριν την εποχή Covid, δουλεύουμε και βγάζουμε δυο ομάδες στη γενική εφημερία: η μια που ασχολείται με τον Covid και η άλλη με τα υπόλοιπα περιστατικά. Πλέον έχουμε δηλαδή τους ίδιους ανθρώπους με πολύ περισσότερη δουλειά. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση;» διερωτάται ο κ. Μπουλμπασάκος.

«Στην πρώτη φάση, είχαμε καταφέρει να αναπτύξουμε έως και 70 κλίνες ΜΕΘ για Covid. Αλλά αυτές αφορούσαν και κλίνες που είχαμε πάρει από τους καρδιοχειρουργημένους, είχαμε πάρει τις μισές από τη μονάδα εμφραγμάτων κλπ. Τώρα, ακόμη κι εκεί δε νομίζω να υπάρχει κρεβάτι. Ακόμη κι αυτές οι μονάδες δηλαδή πρέπει να βρίσκονται στα όριά τους» υπογραμμίζει στη συνέχεια ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού».

Επιπλέον, τονίζει πως «προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη δυνατότητα νοσηλείας και για άλλα σοβαρά νοσήματα, γιατί αν γίνει το νοσοκομείο μας μονοθεματικό, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και για τους ανθρώπους και για το σύστημα Υγείας. Υπάρχει όμως ο περιορισμός για τα τακτικά χειρουργεία, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 80%».

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι «εκείνο που είχαμε διαπιστώσει το προηγούμενο διάστημα είναι ότι λόγω του φόβου που διακατείχε τον κόσμο, είναι πως πολλοί είχαν παραμελήσει τη νόσο τους. Έτσι είδαμε εμφράγματα παραμελημένα, είδαμε μια σειρά καρκίνους παραμελημένους, είδαμε τέτοια φαινόμενα, που αποτελούν επίσης σοβαρό πρόβλημα».

«Όσο μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα, τόσο πιο δύσκολα εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πρόσφατα κρούσματα  μεταξύ των εργαζομένων του νοσοκομείου, αναφέρει: «Μας ανησυχεί η διασπορά στους εργαζόμενους. Δεν σας κρύβω ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε φτιάξει ένα σύστημα προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιες πιθανότητες. Είναι πολύ δύσκολο ομολογώ. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα δεν προκύπτει απαραιτήτως αμέσως, αλλά μπορεί να διαπιστωθεί στο δεύτερο ή στο τρίτο τεστ. Υπήρξε ζήτημα είναι η αλήθεια στο νοσοκομείο, καθώς χθες τρεις κλινικές παρέμειναν κλειστές για εφημερία λόγω του ότι είχαν μπει σε καραντίνα οι γιατροί. Γενικά όμως εκτιμώ πως έχουμε πάει καλά σα νοσοκομείο σε σχέση με άλλες περιπτώσεις που έχουμε δει».

«Θέλει πολύ προσοχή, καθώς πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα, όση πίεση κι αν υπάρχει. Αυτό δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολο. Στην πραγματικότητα όσο μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα, τόσο πιο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο» προσθέτει.

«Δε γίνεται ο ιδιωτικός τομέας να σφυρίζει αδιάφορα, όταν γίνεται αυτός ο χαμός»

Ο κ. Μπουλπασάκος υπενθυμίζει ότι οι διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είχαν εδώ και μήνες προειδοποιήσει με επιστολή τους πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα από την πρώτη φορά, ενώ είχαν ζητήσει αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ που θα έπρεπε να διατεθούν στη δεύτερη φάση.

Τέλος, αναφέρεται με ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση ανάγκη «να εμπλακεί αυτόνομα πλεον και ο ιδιωτικός τομέας».

«Δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν μπορεί να γίνεται αυτός ο χαμός και ο ιδιωτικός τομέας να μη νοσηλεύει Covid. To 35% των κρεβατιών στην Ελλάδα έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα και αυτός δε νοσηλεύει καθόλου περιστατικά Covid» σημειώνει χαρακτηριστικά καταλήγοντας.

Διαβάστε αναλυτικά για την κατάσταση του ΕΣΥ: