Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να στέλνουν «SOS» προς την κυβέρνηση για την άμεση ανάγκη αύξησης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες γεμίζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Την ίδια ώρα, σε 10 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία το τελευταίο 24ωρο.

Ads

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 295 ασθενείς με Covid-19, φτάνοντας πλέον τους 1.750, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από χθές διασωληνώθηκαν ακόμη 24 ασθενείς, φτάνοντας τους 201 σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του  ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ήταν 177.

Συνολικά, οι διασωληνωμένοι και οι ασθενείς στις ΜΕΘ έφτασαν τους 241, από 218 την Πέμπτη. Εξιτήριο έλαβαν 130 άνθρωποι.

Ads

Θεσσαλονίκη: «Έχουμε ξεπεράσει το όριο»

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αναγκάζονται να μετατρέπουν σε ΜΕΘ – Covid-19 τις διαθέσιμες κλίνες τους. Αυτό ακριβώς κάνει τοο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετατρέποντας τις 10 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει, σε ΜΕΘ κορονοϊού. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε αυτές τις ΜΕΘ για άλλες παθήσεις, μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης, επισήμαινε μιλώντας στο voria.gr ότι στις 5 Νοεμβρίου στο «Παπανικολάου», είχαν καλυφθεί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ (25 COVID και πέντε μη-COVID).

Ανέφερε, επίσης, ότι εκκενώνουν τη νευρολογική και την οφθαλμολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ και εκτίμησε ότι θα μετακινήσουν και απλούς νοσηλευόμενους.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα μιλώντας στο Documento επισημαίνει πως το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει τα όριά του αφού από την μια αντιμετωπίζει καθημερινά τεράστιο φόρτο εργασίας και από την άλλη έχει αποδεκατιστεί καθώς οι θετικοί σε κορονοϊό υγειονομικοί συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα να κλείνουν τμήματα των νοσοκομείων

«Έχουμε ξεπεράσει το όριο στην δυνατότητα νοσηλείας σε ασθενείς που δεν έχουν covid-19. Συρρικνώνονται συνέχεια οι κλινικές για να γίνουν κλινικές covid-19, μετακινούνται άσχετες ειδικότητες γιατρών για τις κλινικές covid-19 με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς η δυνατότητα νοσηλείας των άλλων ασθενών» επισημαίνει η κυρία Κατσίμπα.

Όπως λέει η ίδια η εικόνα στα νοσοκομεία μπορεί να μην καλυτερεύσει αν πέσουν τα ημερησία κρούσματα. «Ακόμα κι αν μειωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, περιμένουμε μια αύξηση στον αριθμό της νοσηλείας δεδομένου ότι μετακυλίεται η προσβολή σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ευπαθής ομάδες. Μπορεί να δούμε το παράδοξο να μειώνονται τα κρούσματα στο γενικό πληθυσμό και να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες νοσηλείας» .

«Είχαμε οκτώ μήνες που πέρασαν δεν έγινε η θωράκιση του ΕΣΥ ούτε έγινε σωστή πρόληψη» καταλήγει η ίδια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η δυναμικότητα των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας σήμερα σε ΜΕΘ κορονοϊού, είναι η εξής:

Κεντρική Μακεδονία

Συνολική Δυναμικότητα: 98 κλίνες ΜΕΘ Covid, Νοσηλεύονται: 88 ασθενείς, Κενές κλίνες: 10

Αναλυτικά:

  • Παπανικολάου: 25 νοσηλευόμενοι, κενές κλίνες: 0
  • ΑΧΕΠΑ: 23 ασθενείς, κενές κλίνες 2
  • Παπαγεωργίου: 8 ασθενείς, κενές κλίνες: 0
  • Άγιος Δημήτριος: 6 ασθενείς νοσηλεύονται, κενές κλίνες: 2
  • Άγιος Παύλος: 6 νοσηλευόμενοι, κενές κλίνες:2
  • Γεννηματάς Θεσσαλονίκης: 9 ασθενείς, 1 κενή κλίνη
  • Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 2 νοσηλευόμενοι, 2 κενές κλίνες
  • Χαλκιδική: 3 ασθενείς νοσηλεύονται, 1 κενό
  • Κατερίνη: 6 νοσηλευόμενοι, 0 κενές κλίνες

Γεμίζει και η Αττική

Στην Αττική αρχίζει και γίνεται οριακή η κατάσταση, με τις κενές κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού να είναι πλέον, μόλις 27. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορονοϊού της πρωτεύουσας νοσηλεύονται σήμερα 103 περιστατικά (διασωληνωμένοι και μη), ενώ τα κεντά κρεβάτια κυμαίνονται από 24 έως 30.

Συγκεκριμένα:

  • Ευαγγελισμός: 23 ασθενείς νοσηλεύονται, κενά κρεβάτια: 5
  • Αττικόν: 12 ασθενείς στη ΜΕΘ, κενές κλίνες 5
  • Ασκληπιείο: 9 ασθενείς στη ΜΕΘ, κενές κλίνες 3
  • Θριάσιο: 7 νοσηλευόμενοι, κενή κλίνη: 1
  • Γεννηματάς Αθηνών: 8 ασθενείς νοσηλεύονται, κενές κλίνες: 3
  • Σωτηρία: 36 ασθενείς σε ΜΕΘ, κενές κλίνες: 5
  • ΝΙΜΤΣ: 3 ασθενείς νοσηλεύονται, κενές κλίνες:1
  • Ελπίς: 5 νοσηλευόμενοι, 1 κενή κλίνη

Πιέζεται και η Λάρισα

Μεγάλη πίεση έχει το ΕΣΥ και στη Λάρισα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει αυτή τη στιγμή 53 περιστατικά κορονοϊού σε ΜΕΘ και ετοιμάζονται να ανοίξουν και επιπλέον κλίνες. Ήδη, μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού από την περασμένη Δευτέρα η Καρδιοχειρουργική ΜΕΘ του νοσοκομείου δυναμικότητας 6 κλινών, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η ΜΕΘ Covid είναι πλήρης με 8 ασθενείς.

Στις απλές κλινικές Covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται περισσότεροι από 40 ασθενείς με κορονοϊό και προστίθενται καθημερινά και νέες κλίνες.