Σχεδόν πολεμική μοιάζει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την πόλη να μετρά 1288 κρούσματα τις τελευταίες 48 ώρες και τους ανθρώπους που χρήζουν εντατικής φροντίδας να αυξάνονται συνεχώς.

Ads

Περιγράφοντας στο Τvxs.gr την κατάσταση, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα κάνει λόγο για “υπερεξάντληση και αποδεκατισμό” του προσωπικού των νοσοκομείων ενώ δηλώνει ότι “η κυβέρνηση δεν ήθελε να οχυρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί ασχολείται με την είσοδο των ιδιωτών μέσω Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομένα (ΣΔΙΤ)”.

“Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που προϋπήρχαν είναι γεμάτες και αυτές τις ημέρες γεμίζουν και οι επιπλέον που έφτιαξε ο κ. Κικίλιας” μας λέει η κα. Κατσίμπα. Στην ερώτηση πόσες κενές κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, η απάντησή της ήταν μόνο 4, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, από τις 25 επιπλέον κλίνες έχουν γεμίσει οι 21. Στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” είναι γεμάτες 18 από τις προϋπάρχουσες και 6 νέες, στο “Γεννηματάς” και οι 10 επιπλέον έχουν ασθενείς, στο “Παπαγεωργίου” και οι 6. “Εκτός από αυτές τις 4 στο ΑΧΕΠΑ που ενδεχομένως γεμίσουν τις επόμενες ώρες, όλες οι άλλες κλίνες ΜΕΘ για νοσημεία ασθενών COVID-19 είναι κατειλημμένες. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει κι άλλες κλίνες στο “Άγιος Παύλος” και το στρατιωτικό νοσοκομείο. Όμως μέχρι να λειτουργήσουν αυτές, βρισκομαστε σε οριακό σημείο”, τονίζει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και αρκετά άτομα που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. “Από την 28η Οκτωβρίου έχουμε μετρήσει πάνω από 100 κρούσματα σε άτομα του προσωπικού και κάποια εξ’ αυτών νοσηλεύονται” μας λέει η κα. Κατσίμπα. Ευτυχώς για τα άτομα αυτά, γίνονται τεστ στις 7 και τις 14 ημέρες προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια στη δουλειά τους. Όμως οι απουσίες αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο όσων εργάζονται. Πολλοί έχουν να πάρουν ρεπό εβδομάδες ολόκληρες. “Είμαστε σε κατάσταση υπερεξάντλησης και αποδεκατισμού” λέει χαρακτηριστικά η κα. Κατσίμπα.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

“Για να δημιουργηθούν οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, κλείνουν κλινικές των νοσοκομείων και το προσωπικό μετακινείται στα τμήματα COVID-19. Όμως στο ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ, το ελάχιστο προσωπικό των κλινικών τακτικής νοσηλείας δεν επαρκεί για τις ανάγκες της εντατικής θεραπείας. Και στις ΜΕΘ, το ειδικό προσωπικό δεν έχει αυξηθεί”, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ και καταγγέλλει την κυβέρνηση για μη έγκαιρη προετοιμασία: “Ήταν νομοτελειακά σίγουρο ότι θα έχουμε έξαρση. Τον Μάρτιο η κυβέρνηση έλεγε ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο ενώ δεν ήταν. Κι ύστερα είχε τόσους μήνες στη διάθεσή της για να προετοιμάσει το σύστημα. Οι προσλήψεις που έγιναν είναι όλες με σύμβαση και αφορούν μόνο σε 400 γιατρούς. Η κυβέρνηση δεν οχύρωσε το σύστημα γιατί δε θέλει να το κάνει. Ασχολούνται μόνο με την είσοδο των ιδιωτών στην υγεία μέσω ΣΔΙΤ”.