Για επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης Siemens μέσω παρεμβάσεων δημόσιων και κρατικών λειτουργών, καθώς επίσης και πλημμελή άσκηση καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών, έκανε λόγο, κατά τη σημερινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο, ο πρώην εισαγγελέας, Γ. Ζορμπάς. Την ίδια στιγμή, το πρώην ισχυρό στέλεχος της Siemens Μ. Χριστοφοράκος φέρεται να δέχτηκε να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, εφόσον αυτή μεταβεί στο Μόναχο.

Ads

Ο κ. Ζορμπάς κατέθεσε πως η έρευνα είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2006 και το 2008 είχε ήδη προχωρήσει σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν σχέση με τη Siemens. «Ξεκίνησα το 2006, γιατί είχα δει μία βραδύτητα, την οποία δεν δικαιολογούσαν οι περιστάσεις και η οξύτητα των δημοσιευμάτων, των αναφορών και των ανακρίσεων που γίνονταν στη Γερμανία. Θεωρώ αδικαιολόγητη ούτως ή άλλως αυτή τη βραδύτητα, διότι διερωτώμαι, πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να τελειώσει μία δικαστική έρευνα επιτέλους!» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος και στο χειρισμό της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη, μίλησε για πλημμελή άσκηση καθηκόντων των δικαστικών λειτουργών, η οποία γεννά υποψίες για σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να βοά το πανελλήνιο, να έχουν βγει τα αποτελέσματα της Γερμανικής Δικαιοσύνης και να επιτρέπεται στον Χριστοφοράκο την άνοιξη του ’09 να φεύγει στο εξωτερικό. Με ξενίζει το γεγονός ότι με τόσες ενδείξεις και τόσα στοιχεία δεν είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη η μαρτυρία του Γ. Ζορμπά επιβεβαίωσε παρέμβαση συγκάλυψης στο θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, αφού το έργο του διεκόπη βιαίως το καλοκαίρι του 2008 (όταν ήδη είχε αρχίσει έρευνα λογαριασμών για την υπόθεση) με την πλήρη υποβάθμιση τη Αρχής σε απλή επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών. Στο διάστημα αυτό, όπως είπε ο κ.Βαλυράκης, είχαν αρχίσει ήδη να έρχονται στοιχεία και αποτελέσματα, τα οποία ο πρώην εισαγγελέας είπε ότι άφησε στην υπηρεσία του φεύγοντας, αλλά δεν βρέθηκαν πουθενά. Μάλιστα είπε ότι είχε δώσει εντολή σε συνεργάτη του υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος της ΥΠΕΕ να συλλέξει στοιχεία, γεγονός που οδηγούσε στην πεποίθηση ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο πόρισμα .

Ads

Ο κ. Ζορμπάς κατονόμασε ευθέως ως «αυτουργούς» της υποβάθμισης την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Αντώνη Μπέζα, ενώ έκανε λόγο για συγκεκριμένες σκοπιμότητες, χωρίς πάντως να τις προσδιορίσει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες Λέτσας και Καλδής, ο Χριστοφοράκος και ο Δενδρινός είναι απόλυτοι γνώστες των γεγονότων και των πολιτικών χορηγιών στην Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε στην επιτροπή ότι υπάρχει ένας φάκελος που κατατέθηκε από τον Χριστοφοράκο προς τον Σίκατσεκ, για λαδώματα για το C4I στην εισαγγελέα του Μονάχου.

«Αν ο φάκελος αυτός αποτελεί τμήμα της δικογραφίας στη Γερμανία, θα πρέπει να αποσταλεί άμεσα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής» τονίζεται με ομόφωνη ανακοίνωση της εξεταστικής επιτροπής, που ζητεί τα σχετικά στοιχεία.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε επίσης ως παράνομη και απαράδεκτη την ανάθεση της προμήθειας του C4I στο υπουργείο Άμυνας, αντί του Δημόσιας Τάξης.

Η επιτροπή ομοφώνως αποφάσισε επίσης να ζητήσει να αποσταλεί στη Βουλή η προκαταρκτική έρευνα που είχε κάνει ως εισαγγελέας ο κ.Ζορμπάς το 1995 για τις συμβάσεις ψηφιακών παροχών των Siemens/Intrakom με τον ΟΤΕ. Τότε ο εισαγγελέας είχε χαρακτήρισε σκανδαλώδεις τις συμβάσεις, πρότεινε να αναλάβει την ανάκριση εφέτης, αλλά τελικώς του αφαιρέθηκε η δικογραφία, ο ίδιος μετατέθηκε στα Ιωάννινα και το 1998 η υπόθεση έκλεισε με δύο απαλλακτικά βουλεύματα.

Δέχτηκε να καταθέσει ο Μ. Χριστοφοράκος

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου για την εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει πως ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος δέχτηκε να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, εφόσον αυτή μεταβεί στο Μόναχο. Σημειώνεται ότι το ταξίδι του κλιμακίου της επιτροπής στο Μόναχο αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες νομικές πηγές στο Μόναχο, που επικαλείται η «Καθημερινή», ο κ. Χριστοφοράκος συμφώνησε να καταθέσει έπειτα από σχετικές συνεννοήσεις που είχε με τον πρώην εργοδότη του. Μεταξύ των δύο μερών, του κ. Χριστοφοράκου και της γερμανικής εταιρείας, υπάρχει συμφωνία που μιλάει για την υποχρέωση του Έλληνα μάνατζερ να συνεργαστεί με τις αρχές που διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» και η εξεταστική θεωρείται τέτοια.

Η Εισαγγελία του Μονάχου συμφωνεί με την κατάθεση του Μιχ. Χριστοφοράκου, αρκεί να διατυπωθεί ανάλογο αίτημα από την Εισαγγελία Εφετών στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική για τη Siemens: Να ανοίξουν οι λογαριασμοί πρώην κυβερνητικών στελεχών