Την εναντίωσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ads

«Η σύνδεση του κατώτατου μισθού με το τεκμαρτό εισόδημα, καταργεί τις ζημιές, καταργεί τα χαμηλά κέρδη, στοιχεία σύμφυτα της επιχειρηματικότητας. Το σχέδιο νόμου είναι άδικο, γιατί συνδέει το τεκμαρτό εισόδημα με τον κατώτατο μισθό» ανέφερε, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Αντώνης Μέγγουλης, διευθυντής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

«Ο μισθός για τον υπάλληλο είναι εγγυημένος. Για τον αυτοαπασχολούμενο, πάλι καθόλου. Ο αυτοαπασχολούμενος και ο μικρός επιχειρηματίας έχουν επιχειρηματικό ρίσκο, καμία εγγύηση κερδοφορίας, αυξομείωση του τζίρου. Ο υπάλληλος και ο εργαζόμενος έχουν αφορολόγητο που δεν έχουμε εμείς», τόνισε ο κ. Μέγγουλης.

Ο διευθυντής της ΕΣΕΕ ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο και γιατί υπολογίζει 14 μισθούς αντί για 12 μισθούς. «Ούτε ο νόμος Κατρούγκαλου δεν το έκανε αυτό. Θυμίζω ότι το τότε κριτήριο των 586 ευρώ ήταν επί 12, δεν ήταν επί 14. Είναι άδικο επίσης γιατί συνυπολογίζει τις εργοδοτικές εισφορές, ως αμοιβή του εργαζόμενου. Τις μικτές δηλαδή και όχι τις καθαρές αποδοχές. Είναι άδικο γιατί κρίνει με βάση την παλαιότητα της επιχείρησης. Έρχονται οι επιχειρήσεις που άντεξαν μνημόνια, ενεργειακές κρίσεις, υγειονομικές κρίσεις, κρίσεις ακρίβειας, πολέμους, μέσα στην τελευταία 15ετία να τιμωρηθούν στην ουσία», είπε επίσης ο διευθυντής της ΕΣΕΕ.

Ads

Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι άδικη η σύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος με τον μέσο όρο των ΚΑΔ. «Τι σχέση έχουν οι μικρές επιχειρήσεις των ακριτικών περιοχών και της περιφέρειας με τις μεγάλες επιχειρήσεις των αστικών κέντρων, ώστε να συνδιαμορφώνουν τον ΚΑΔ; Δημιουργείται στρέβλωση στον ανταγωνισμό ενώ είναι άδικο το νομοσχέδιο για όσους επιχειρηματίες είναι κοντά στη σύνταξη και πολλοί από αυτούς, με το ζόρι συντηρούν την ασφαλιστική τους ενημερότητα. Θα τους δημιουργηθούν νέα χρέη» είπε ο κ. Μέγγουλης.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο χρησιμοποιεί παρωχημένα εργαλεία, οπισθοδρομικά. Ιδίως υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πρέπει να εξαιρεθούν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου διότι λειτουργούν «με ανοιχτές τις πόρτες, λειτουργούν με POS, είναι ψηφιακά μετασχηματισμένες, είναι εναρμονισμένες με το myDATA, έχουν εφικτή ανίχνευση. Και συνεπώς προς τι τα τεκμαρτά κέρδη;» συμπλήρωσε

«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, προσφεύγουμε στο ΣτΕ»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και δήλωσε έτοιμος για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός.

Διαβάστε σχετικά: Βερβεσός κατά Χατζηδάκη για φορολογία / Δεν ξέρει πού είναι τα δικαστήρια και πώς βγαίνει το μεροκάματο – Παιδί του κομματικού σωλήνα

«Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

«Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;»

«Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βερβεσός φθάνοντας στο συμπέρασμα πως η διάταξη είναι αντισυνταγματική γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται με τον μισθωτό.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αντιδράσεων προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ και παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.

«Δεν έχετε βάλει μυαλό; Καταγγέλλατε τον νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα τι θέλετε; Εγώ σας λέω ότι θα πάμε στο ΣτΕ και πάλι», είπε ο κ. Βερβεσός προκαλώντας την αντίδραση του Χάρη Θεοχάρη.

«Δηλαδή, να φέρουμε ξανά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου; Αυτό μας λέτε; Πάτε να το πείτε στα μέλη σας και πείτε τους ότι προτείνατε στη Βουλή να φύγει αυτό το νομοσχέδιο και να μπει στη θέση του το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Και να πληρώνουν ξανά εισφορές 2.500 ευρώ το μήνα! Αυτή είναι η πρότασή σας! Αυτό να πάτε στα μέλη σας και να το πείτε!», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει κάνει προσαρμογές με βάση τη διαβούλευση, και αυτές οι προσαρμογές έχουν βελτιώσει το νομοσχέδιο».