Ξεπέρασαν τις 1.000 (1.002) οι καταγεγραμμένες επαναπροωθήσεις, μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία των ομάδων Forensic Architecture και Forensis, με συνολικά 27.981 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων έξι, όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, ρίχτηκαν κατευθείαν στη θάλασσα από λιμενικούς, χωρίς σχεδία και σωσίβια.

Ads

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αριθμός των επαναπροωθήσεων διπλασιάστηκε από τα δύο προηγούμενα χρόνια, που συνολικά έγιναν 1.018 επαναπροωθήσεις με θύματα 27.464 πρόσφυγες. Οι νεκροί των τριών τελευταίων ετών ανέρχονται σε 24: 13 (2022-2023) και 11 (2020-2022), ενώ των αγνοούμενων σε 17, 13 και 4 αντίστοιχα.

Δέκα από τις νέες παράνομες επαναπροωθήσεις έγιναν μακρυά από τα σύνορα.

Οι Forensic Architecture και Forensis θυμίζουν πως «μετά το Μάρτιο του 2020, εφαρμόζεται μια νέα μέθοδος βίαιων και παράνομων αναχαιτίσεων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο αναφέρουν ότι αναχαιτίζονται εντός των ελληνικών υδάτων ή συλλαμβάνονται αφού φτάσουν στις ελληνικές ακτές, υπόκεινται ξυλοδαρμούς, αφαίρεση των υπαρχόντων τους και στη συνέχεια επιβιβάζονται με τη βία σε σχεδίες liferaft χωρίς μηχανή που εγκαταλείπονται να πλεύσουν ακυβέρνητες προς τα τουρκικά ύδατα».

Ads

«Οι μετανάστες που αναχαιτίζονται εκεί βλέπουν τα τηλεφωνά τους να κατάσχονται και να καταστρέφονται πριν εξαφανιστούν και οι ίδιοι. Θέτοντας σε κίνηση την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, το Ελληνικό Λιμενικό χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης για να διώξει όσους ζητούν άσυλο χωρίς να πρέπει να εισέλθει σε τουρκικά ύδατα. Αντί γι’αυτό, οι φυσικές διαδικασίες και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Αιγαίου Πελάγους – ρεύματα, κύματα, άν3εμοι και ακατοίκητες βραχονησίδες – αναλαμβάνουν την εκδίωξη, διασφαλίζοντας την απόσταση των δραστών από τις επιπτώσεις των φονικών ενεργειών τους. Αυτές οι φυσικές διαδικασίες παρέχουν ένα βαθμό άρνησης στους δράστες, προστατεύοντάς τους από τη λογοδοσία» σημειώνουν οι ερευνητικές ομάδες.

Και συμπεραίνουν πως «το Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα κέντρο κρατικής βίας αλλά και ένα δοκιμαστήριο μεθόδων συγκάλυψής της. Ολόκληρες ναυτικές ζώνες, στρατιωτικοποιημένες νησίδες και ακατοίκητες βραχονησίδες παραμένουν εκτός της πρόσβασης και της επιτήρησης των πολιτών, αλλά υπό την αποκλειστική διαχείριση και πρόσβαση του στρατού και του Λιμενικού».

Η τεκμηρίκωση έγινε με τεχνικές γεωεντοπισμού και χωρικής ανάλυσης, στοιχεία που συγκέντρωσαν από πρόσφυγες, από τη βάση δεδομένων της Frontex, από οργανώσεις, όπως το Alarm Phone και η oργάνωση Agean Boat Report, το τουρκικό Λιμενικό και το διαδίκτυο.

*Ο διαδραστικός χάρτης, ΕΔΩ