Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 07:48 το πρωί της Τρίτης, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, όπου χθες καταγράφηκε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και το Ηράκλειο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,9 χλμ. και επίκεντρο 22 χλμ νότια/νοτιοανατολικά του Ηρακλείου.

Ads

Ο νέος σεισμός επιδείνωσε την ήδη καταστρφοκή κατάσταση στο Αρκαλοχώρι. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος η νέα σεισμική δόνηση προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Ο νέος δυνατός σεισμός έρχεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πρωινό, μετά από μια εξίσου πρώτη, δύσκολη νύχτα που πέρασαν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι, μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, που άφησε πίσω του έναν νεκρό και 36 τραυματίες (εκ των οποίων οκτώ νοσηλεύονται), πολλά σπίτια ακατοίκητα, κατολισθήσεις και ζημιές σε βασικές υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης και ρεύματος. 

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό από τον  υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, υπολογίζεται ότι 2.500 άνθρωποι έχουν ανάγκη στέγασης. Σήμερα αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Στο Αρκαλοχώρι, και ενώ σεισμοί εξακολουθούσαν όλοι τη νύχτα να τους ταρακουνούν, 400 άνθρωποι μοιράστηκαν περίπου 40 σκηνές που έστησε ο στρατός, ωστόσο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πολλοί κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κοιμήθηκαν στα οχήματά τους, καθώς, όπως τονίζουν, οι συνθήκες στις σκηνές δεν είναι βιώσιμες. Ακόμη 30 άνθρωποι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία, ενώ η Περιφέρεια μοίρασε εκατοντάδες κουβέρτες. Παράλληλα, ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην περιοχή περιπολεί τους δρόμους του Αρκαλοχωρίου  και των όμορων χωριών, που χτυπήθηκαν από το σεισμό, για την αποφυγή πλιάτσικου.

Ads

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ακόμη 14 άνθρωποι φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο των Μελεσών. Πρόκειται για οικογένειες που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται από τη μία στιγμή στην άλλη, από τον ισχυρό σεισμό το πρωί της Δευτέρας. Το ίδιο έγινε και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαταστάθηκαν σκηνές που στέγασαν σεισμόπληκτους. 

Συνεχείς σεισμοί

Στο μεταξύ, η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο νησί, την επομένη του ισχυρού σεισμού 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 09:17 χθες Δευτέρα. Νέα σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών Ρίχτερ καταγράφηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα – στις 00:37 – με επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στις 02.13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 3,5 ρίχτερ επίσης στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13.5 χλμ Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε σεισμός στο θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ ΝΔ της Άρβης, με 3,2 ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χλμ, για να επανέλθει μόλις 3 λεπτά αργότερα με 3,5 ρίχτερ στα 15,9 χλμ εστιακό βάθος. Ακολούθησαν πολλοί σεισμοί μέχρι 2,5 ρίχτερ επίσης στην Άρβη, όπως και στις 6.03 το πρωί 3 Ρίχτερ σε απόσταση 25 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, σε εστιακό βάθος 5 χλμ. Αποκορύφωμα της μετασεισμικής ακολουθίας ήταν ο πρωινός (7:48) σεισμός των 5,3 ρίχτερ.