Αλλάζει θέση η Νέα Δημοκρατία ως προς το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς με δήλωση που έκανε στο Βήμα FM το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης υπογράμμισε ότι «την πρωτοβουλία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έχει τώρα ο πρωθυπουργός και όχι εμείς». Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του «Βήματος», στο οποίο αναφερόταν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει για «κλείδωμα» της υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ads

Η δήλωση Καραγκούνη αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, η οποία προέκρινε μέχρι πρότινος το Σταύρο Δήμα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Τώρα η πρωτοβουλία θεσμικά και συνταγματικά δεν ανήκει σε εμάς. Ανήκει στην κυβέρνηση και στο πρωθυπουργό και μετά, αφού υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση θα συζητήσουμε και θα τοποθετηθούμε για το θέμα αυτό και τις προτάσεις και εμείς και όλα τα κόμματα», δήλωσε ο Κ. Καραγκούνης.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Βήματος, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ΠτΔ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και θα απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι για την εκλογή προέδρου.
 
Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, φέρεται να υποστήριξε την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου και να σημείωσε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εμφανιστεί διχασμένη.
 
Επιπλέον ο Νικήτας Κακλαμάνης, σε ραδιοφωνικές του παρεμβάσεις, ζήτησε η ΝΔ να προλάβει τον Τσίπρα και να είναι αυτή που πρώτη θα προτείνει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για Πρόεδρο. «Δεν έχει ανάγκη τις ψήφους μας, αλλά δεν είναι ωραίο ένας πρόεδρος που θα μπορούσε να βγει με 200 και πλέον ψήφους να βγει με λιγότερες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος αλλά αν ήταν στη θέση του εκείνος θα αποχωρούσε.

Ads

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συμφωνία για το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν η αποκατάσταση της ισότιμης θέσης της χώρας στην Ευρώπη και η προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων».