Η κυβέρνηση, σήμερα, ανακοίνωσε μία νέα δέσμη μέτρων για την αναχαίτιση της οπαδικής βίας μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.
Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε – με την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση του στο facebook – ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσει σε αυτήν την μάχη «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται (σ.σ. την οπαδική βία»). Δεν έχουν κλείσει τέσσερις μήνες από τις ανάλογες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη – στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν – στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή από τους νεοναζί Κροάτες χούλιγκαν, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Είχε προαναγγείλει ότι, σε εθνικό επίπεδο, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν και ότι η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. «Αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία θα έχει την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ», είχε συμπληρώσει ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τους Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Τον Φεβρουάριο δε του 2022 η κυβέρνηση, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, είχε διατρανώσει την αποφασιστικότητα της για την εξάλειψη της οπαδικής βίας. Τότε, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, την αναστολή λειτουργίας όλων των συνδέσμων οπαδών έως τις 31 Ιουλίου 2022 όπως και την καθιέρωση ειδικού ποινικού αδικήματος για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Θρύψαλα το δόγμα «τάξη και ασφάλεια»
Το δόγμα «τάξη και ασφάλεια», που αποτελεί την πυξίδα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης έγινε θρύψαλα, από τη ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσε ο οπαδός στην περιοχή του Ρέντη. Για τους περισσότερους, αυτό καθεαυτό το δόγμα είναι μία επικοινωνιακή φωτοβολίδα, που εκτοξεύεται από το Μαξίμου προς τα συντηρητικά ακροατήρια. Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν έχουν αγγίξει το υπόστρωμα που δημιουργεί αυτές τις συνθήκες βίας με πρόσχημα τις οπαδικές διαφορές.
Όπως η αποξένωση των ανθρώπων, ειδικά των νέων, τα προσωπικά και επαγγελματικά αδιέξοδα, η περιθωριοποίηση και η φτώχεια. Αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο, με την τραγική κατάληξη, προκαλούνται από τους στρατούς των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ που συνάμα ελέγχουν και την συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της μιντιακής πίτας. Οπότε, όσο πιο εξαρτημένη είναι η εκάστοτε κυβέρνηση από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τόσο πιο αδύναμη ή ανήμπορη είναι προκειμένου να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της αιματηρής βίας.
Το ΤVXS επιχειρεί μία αναδρομή στο παρελθόν, και στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας να ορθώσουν αναχώματα στην οπαδική βία. Εκ των πραγμάτων – και για πολιτικοκοινωνικούς λόγους – οι πρωτοβουλίες αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία καθώς το φαινόμενο έχει διογκωθεί και προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς και ανθρώπινες απώλειες.
2006 – Το «ιδιώνυμο» Ορφανού
Δυο χρόνια μετά την λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων και με τα περιστατικά βίας στα γήπεδα να αυξάνονται, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού φέρνει αθλητικό νομοσχέδιο για την πάταξη του φαινομένου.
Σε αυτό περιλαμβάνεται η μετατροπή των συναφών με την οπαδική βία αδικημάτων σε «ιδιώνυμα», δηλαδή κάθε ποινή φυλάκισης να εκτελείται χωρίς αναστολή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το μέτρο θα φέρει σημαντική μείωση της οπαδικής βίας.
2015 – Νόμος Κοντονή
Το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αφορμή νέα έξαρση της οπαδικής βίας, με σοβαρά επεισόδια στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στο ΟΑΚΑ και στο γήπεδο της Τούμπας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής φέρνει στη Βουλή ένα ακόμα αθλητικό νομοσχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό. Με βάση τις διατάξεις του αναβαθμίζεται ο ρόλος του αρμόδιου για τον αθλητισμό υφυπουργού, ώστε να μπορεί να επιβάλλει στους εμπλεκόμενους χρηματικά πρόστιμα, μέχρι και να προβαίνει σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης ενός σωματείου.
Επίσης, επιχειρείται ο μεγαλύτερος έλεγχος των συνδέσμων οπαδών, μέσω αυστηρών κανόνων λειτουργίας και βαριών ποινών σε περίπτωση εμπλοκής τους σε επεισόδια ή παράτυπης λειτουργίας τους, ενώ καθιερώνονται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η κάρτα φιλάθλου. Συνδεόταν άμεσα με τυχόν ευθύνες των ΠΑΕ για περιστατικά βίας των οπαδών τους, οι οποίες απειλούνταν με κυρώσεις, καθώς και αντίστοιχες των ΜΜΕ για δημοσιεύματα που θα θεωρούνταν ότι «παρακινούν σε βία».
Το 2017 πέφτει ανελέητο ξύλο και βγαίνουν μαχαίρια – στις κερκίδες αλλά έξω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Βόλο – μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, λίγο πριν την έναρξη του Κυπέλλου Ελλάδος. Ένα χρόνο μετά, το ντέρμπι κορυφής στην Τούμπα – πάλι μεταξύ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ -στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια. Η εισβολή ιδιοκτήτη ΠΑΕ στον αγωνιστικό χώρο έμεινε δε στην ιστορία, λόγω του… όπλου του που φορούσε στη μέση του.
2018 – Νόμος Βασιλειάδη
Τα γεγονότα σε Βόλο και Τούμπα, που στιγμάτισαν τη σεζόν του 2018, οδήγησαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κατάθεση, από τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη, ενός ακόμα νομοσχεδίου. Στις διατάξεις περιλαμβάνονταν για τους συλληφθέντες από απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από τις δικαστικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια θα αποφάσιζαν τη συνέχιση ή όχι της τιμωρίας.
Παράλληλα καθιερωνόταν το «διαρκές αυτόφωρο», ώστε ακόμα κι αν ο ταραξίας συλλαμβανόταν κάποιες μέρες μετά την τέλεση του αδικήματος, να οδηγείται απευθείας στο δικαστήριο και να εκδικάζεται άμεσα η υπόθεσή του.
2021 – Νόμος Αυγενάκη
Το 2021, με την Ελλάδα να συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Αλκη έξω από το γήπεδο Χαριλάου, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη φέρνει στη Βουλή ένα ακόμα αθλητικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται νέα μέτρα για τη βία στα γήπεδα, καθώς και αντίστοιχα που αφορούν το καθεστώς ελέγχου και λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών.
Ακόμα, περιλαμβάνονταν αυστηροποίηση στην ποινική αντιμετώπιση των πράξεων οπαδικής βίας με την πλήρη επαναφορά του «ιδιώνυμου» αδικήματος (άμεσος εγκλεισμός, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στις ποινές), μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων, με αυξημένες ευθύνες στις ΠΑΕ, απαγόρευση κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου στα γήπεδα, κατάργηση του απλού εισιτηρίου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών (μόνο διαρκείας) και πολλές άλλες διατάξεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >