Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της super league 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στου Ρέντη την περασμένη Πέμπτη και είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Ads

«Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της super league 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Επιπλέον, το μέτρο θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας και ασφάλειας, όπως είπε, ανακοινώνοντας πως ο προσεχής αγώνας του Ολυμπιακού την Πέμπτη με τη Μπάτσκα Τόπολα θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, «για προφανείς λόγους ασφαλείας».

Όπως σημείωσε, «έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστούν τα αποτελέσματα εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης ώστε να εξεταστεί η παράτασή της. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και την ακεραιότητα των συμμετεχόντων».

Ads

Ενδεικτικά, μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα εξεταστεί η εκπλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

  • Εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη δυνατότητα ελέγχου τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς, εντός εισαγωγικών ανακαλύπτουν το βόλεϊ και το handball μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Υπενθυμίζεται πως ο Ολυμπιακός πρέπει να εκτίσει μία ακόμα αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, για όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (έχει ήδη εκτίσει μία από τις δύο αγωνιστικές στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό). Η τιμωρία αυτή μετατίθεται για μετά τις 12 Φεβρουαρίου 2024 -καταληκτική ημερομηνία της απόφασης της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης.

Διαβάστε επίσης: Άμεση ανάλυση / Κυβερνητική παραδοχή ανικανότητας να πατάξει την οπαδική βία

https://www.youtube.com/watch?v=hCHpo4ps4YU

Νωρίτερα, ο 18χρονος που έχει συλληφθεί για τη φωτοβολίδα ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον εισαγγελέα, προκειμένου να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται και πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με το οποίο παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα ελεγχόταν γι’ αυτό από την ΕΛΑΣ.

Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο του 2023, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών. «Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ», είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά.