Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα που πραγματοποιείται σε επίπεδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ads

Η συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκές αξίες στην Ελλάδα: συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις» διεξάγεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν μετά από τις «επανειλημμένες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει ευρωβουλευτές «σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα».

Όπως έγινε γνωστό, το θέμα που αφορά την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας δεν θα περιοριστεί μόνο στη συζήτηση, αλλά θα υπάρξει και σχετικό ψήφισμα που θα λάβει χώρα στην πρώτη Ολομέλεια του ΕΚ του Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση «για την ανησυχητική υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιν’τ Βελντ. Είπε ότι από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2019, η κατάσταση του κράτους δικαίου έχει «επιδεινωθεί γρήγορα», προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει την πλήρη και άνευ όρων -ή ας πούμε τυφλή- υποστήριξη του ευρωπαϊκού του κόμματος, του ΕΛΚ, αυτό του δίνει κάλυψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ads

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε το 2023 στην Ελλάδα, όπου εκφράζεται έντονη ανησυχία για την πορεία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αλλά και για την ελευθερία του Τύπου.

«Η περιστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συνέχισε να προκαλεί ανησυχίες για το κράτος δικαίου, όπως και ένα σκάνδαλο παρακολούθησης» αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων στην έκθεση.

«Κατά τη διάρκεια του 2023, συνεχίστηκαν οι καταχρήσεις κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων pushbacks, των καταχρήσεων κατά τη διάρκεια της κράτησης και των βίαιων περιστατικών αυτοδικίας» ανέφερε επίσης η έκθεση της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση συκοφάντησε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών οι οποίες εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες».