Σήμερα, Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, συζήτηση για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Ads

Όπως έγινε γνωστό, το θέμα που αφορά την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας δεν θα περιοριστεί μόνο στη συζήτηση, αλλά θα υπάρξει και σχετικό ψήφισμα.

Το ψήφισμα θα λάβει χώρα στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου και θα αποτελεί τη συνέχεια της συζήτησης που θα έχει προηγηθεί.

Η σχετική απόφαση για τη διεξαγωγή συζήτησης ελήφθη με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 «παρών», σε σύνολο 327 ψηφισάντων ευρωβουλευτών.

Ads

Η συζήτηση «για την ανησυχητική υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει πολύ», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιν’τ Φελντ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης και ευρωβουλευτής των Ολλανδών Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ’ Βελντ, έκανε ανοιχτά λόγο για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία δεν έχει εξιχνιαστεί μέχρι σήμερα.

«Η «προστασία» του Βέμπερ του ΕΛΚ, και οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν απέδωσαν» σχολίασε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του Renew Γιώργος Κύρτσος.

Η εξέλιξη έρχεται στο φόντο σχετικού ρεπορτάζ από το γερμανικού δίκτυο ARD.

Ενδεικτικός ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Όπου η ελευθερία του Τύπου χρειάζεται θάρρος», αλλά και οι αναφορές στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων: «Υπεύθυνη η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη». Περιλαμβάνει επίσης και εκτενή αναφορά για την υπόθεση Καραϊβάζ.