Ένα προληπτικό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα συνοδευτεί από όρους και προϋποθέσεις, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και στη βάση αυτή το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το μέλλον», είπε και τόνισε κληθείς να σχολιάσει την μορφή που θα πρέπει να έχει μια ενδεχόμενη έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής πως «υπάρχει ισχυρή συναίνεση εντός του Eurogroup ότι πρέπει να είναι μια βιώσιμη και αξιόπιστη έξοδος».

Ads

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην συνεδρίαση είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειας ενώ επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι ως προς το ελληνικό αίτημα για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο εμφανίστηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Ο Ντάισελμπλουμ, μια μέρα αφού η Κριστίν Λαγκάρντ συνέστησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε πως είναι ακόμη νωρίς για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα και της ανάληψης ενός προληπτικού προγράμματος, καθώς «είμαστε στη μέση της αξιολόγησης και υπάρχουν ακόμη δόσεις που πρέπει να εκταμιευτούν». «Πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε κληθείς να σχολιάσει σχετικά.

Επίσης, νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια ερωτήθηκε ποια είναι η άποψη του για το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης και απάντησε ότι «θα αναμένω τη συζήτηση μέσα πριν απαντήσω σε αυτό».

Ads

Με «σκέψη και ανησυχία» βλέπει και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γερκ Σέλινγκ την πρόθεση της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συμπλήρωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς προτάσεις των Ελλήνων. Αλλά δεν είναι σίγουρο, αν οι Έλληνες θέλουν να ενταχθούν και πάλι σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, ή όχι».

Στην ατζέντα του Eurogroup ήταν και το ζήτημα των προϋπολογισμών της Ιταλίας αλλά και την Γαλλίας, που δεν ακολούθησε πιστά τις επιταγές της Κομισιόν. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, βέβαια, παρέπεμψε σε εκείνη λέγοντας ότι «οι αριθμοί που προέρχονται από το Παρίσι δεν είναι ελπιδοφόροι, αλλά ας αφήσουμε την τελική αξιολόγηση στην Επιτροπή».

Ο ίδιος είπε πως η ευελιξία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί όπου απαιτείται, ωστόσο, ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και της Ιταλίας εντός του πλαισίου των κανόνων της ΕΕ όχι εκτός αυτών. «Η Ιταλία είναι σε μια διαφορετική κατάσταση, διότι βρίσκεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου και όχι στο διορθωτικό όπως η Γαλλία» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, δεν άφησε έξω από τους στόχους των παρατηρήσεων την Γερμανία. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι το Βερολίνο «να μην επαναπαύεται στις δάφνες του», τονίζοντας ότι η Γερμανία, αν και πρότυπο για πολλές χώρες, έχει απωλέσει τον μεταρρυθμιστικό της ζήλο και έχει μείνει πίσω σε δημόσιες επενδύσεις. «Η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε. «Πρέπει να κοιτάμε προς τα μπρος», σημείωσε.