Επίθεση στον ευρωπαϊκό, ειδησεογραφικό ιστότοπο EURACTIV εξαπολύει η «Απογευματινή» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοσή της, στο οποίο εμπλέκει στοιχεία για την πρόθεση ψήφου που δημοσίευσε το μέσο πριν τις εκλογές της 21ης Μαϊου, με τον ΣΥΡΙΖΑ… και τον Γιάννη Ρουμπάτη, με αφορμή δύο πρώην ιδιότητές του, την δημοσιογραφική και την διοίκηση της ΕΥΠ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το EURACTIV δεν είχε κάνει δημοσκόπηση, αλλά επικαλούνταν εκτιμήσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή και πιο κοστοβόρα μέθοδο, όπως τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, αλλά και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων με τα ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων».

Σε κάποιο βαθμό, η διαδικασία μοιάζει με τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων από εξειδικευμένες υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως το FiveThirtyEight.

Σύμφωνα με την πολύπλοκη σκέψη του δημοσιεύματος της «Απογευματινής», το γεγονός ότι τα στοιχεία εκείνα του EURACTIV, τα οποία έδειχναν «ντέρμπι» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μόλις 30.000 ψήφων, αποδείχθηκαν εντελώς μακριά από την πραγματικότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών, «οι υπεύθυνοι του site, ακριβώς επειδή από τις κάλπες προέκυψε το ακριβώς αντίθετο, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.».

Ads

image

Δεν σταματάει όμως εκεί.

Η «Απογευματινή» υπενθυμίζει ότι «το ελληνικό τμήμα του ιστότοπου Euractiv ίδρυσε στη δεκαετία του 2010 και διαχειριζόταν, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, ο επί ημερών ΣΥΡΙΖA διοικητής της ΕΥΠ.», δηλαδή ο Γιάννης Ρουμπάτης.

Αφού λοιπόν πριν 20 χρόνια ο Γιάννης Ρουμπάτης συμμετείχε στην ελληνική έκδοση του EURACTIV και αφού ο ίδιος, μέχρι πριν τέσσερα χρόνια (μέχρι δηλαδή τον Ιούλιο του 2019) ήταν διοικητής της ΕΥΠ, η «Απογευματινή» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το  όλο θέμα έχει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός κάποιας αποτυχημένης δημοσκόπησης και αφορά ευθέως την επέμβαση κάποιων κύκλων εκτός Ελλάδας, που με αυτό τον τρόπο επιχείρησαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, την ώρα που όλες οι (κανονικές) δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επικράτηση της ΝΔ. Στην όλη υπόθεση μάλιστα φέρεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και συγκεκριμένη ΜΚΟ, που σχετίζεται με το δίκτυο του Euractiv αλλά και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.».

Η απάντηση του EURACTIV

Η πρώτη απάντηση δόθηκε από το ίδιο το Euractiv, το οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο πυρήνας του ρεπορτάζ μας είναι ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από μεροληψίες» και εκφράζει «την ανησυχία και τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για το αβάσιμο, συκοφαντικό και άκρως σπεκουλαδόρικο ρεπορτάζ στην Αθήνα που υπολείπεται των καλών δημοσιογραφικών προτύπων».

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος εκφοβισμού με σκοπό να μας εμποδίσει να κάνουμε τη δουλειά μας. Θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα αντικειμενικά και εποικοδομητικά, πιστεύοντας ότι μόνο έτσι θα ενισχυθεί η δημοκρατία και τα ΜΜΕ στη χώρα», προσθέτει το Euractiv και συνεχίζει:

«Εάν ο συντάκτης του άρθρου (σσ: της Απογευματινής) είχε επικοινωνήσει με την EURACTIV πριν από τη δημοσίευση, θα τους είχαμε ενημερώσει ότι η δομή του δημοσιογραφικού δικτύου μας βασίζεται στην ύπαρξη μέσων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πλήρη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.».

Σε ό,τι αφορά στον Γιάννη Ρουμπάτη, η απάντηση αναφέρει ότι «είχε πράγματι βοηθήσει την EURACTIV Greece να δημιουργήσει τη συντακτική της ομάδα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία», «αλλά δεν έχει εμπλακεί ποτέ στις συντακτικές λειτουργίες του EURACTIV.com.».

«Την τελευταία δεκαετία, συνέβαλε με πολλά Op-Eds (σσ: άρθρα γνώμης που δεν αντανακλούν υποχρεωτικά την άποψη του μέσου που τα φιλοξενεί και συχνά είναι στην αντίοθετη κατεύθυνση), όπως το κάνουν εδώ και 20 χρόνια χιλιάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, επιχειρήσεις, ΜΚΟ και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς σε όλη την Ευρώπη.».

«Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο Γιάννης έφυγε από την EURACTIV Ελλάδας πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια και δεν έχει πλέον επίσημους ή ανεπίσημους δεσμούς μαζί του. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν εξηγηθεί εάν το EURACTIV είχε προσεγγιστεί για σχολιασμό, κάτι που αποτελεί από μόνη της μια τυπική πρακτική κατά την παραγωγή αξιόπιστης δημοσιογραφίας.».

«Ο αδιάκοπος αγώνας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου πρέπει να μας κρατά όλους ενωμένους, από πολιτικά κόμματα μέχρι δημοσιογράφους, και θα υποστηρίζουμε πάντα τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματισμό και αντικειμενικότητα».

Η απάντηση του Γιάννη Ρουμπάτη

Οργισμένη απάντηση στην «Απογευματινή» έδωσε και ο Γιάννης Ρουμπάτης, κάνοντας λόγο για συνειδητά ψεύδη και «παραπλάνησητης κοινής γνώμης».

Αναλυτική η δήλωση του Γιάννη Ρουμπάτη:

«Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Απογευματινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αύριο, είναι απολύτως ψευδές και βαρύτατα συκοφαντικό, σε ό,τι με αφορά.

Άλλωστε, από το ίδιο δημοσίευμα προκύπτει, ότι με τον διεθνή δημοσιογραφικό οργανισμό Euractive ουδεμία επαγγελματική ή άλλη σχέση έχω εδώ και, τουλάχιστον, 10 χρόνια.

Άρα ψεύδεται συνειδητά.

Επιπλέον εμπλέκει σχετικά πρόσφατες επαγγελματικές μου ιδιότητες σε ένα σενάριο δημοσιογραφικής απάτης, με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Καλώ την εφημερίδα να αποκαταστήσει άμεσα την αλήθεια άλλως θα αντιμετωπίσει τις νόμιμες συνέπειες των αδίστακτων ψευδών της».

Επίθεση στο Euractive και από «Τα Νέα»

Επίθεση στο Euractive εξαπέλυσε όμως και ο Γ. Παπαχρήστου από τα «Νέα», το περασμένο Σάββατο.

Αφού περιγράφει έναν «πόλεμο», «μεταξύ του “συστήματος Βρυξελλών” και της κυβέρνησης των Αθηνών», αναφέρει ότι «είχαμε και μια σοβαρή απόπειρα παρέμβασης στις ελληνικές εκλογές».

«Ιστοσελίδα ονόματι Euroaktiv, που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, τέσσερις ημέρες προ των εκλογών δημοσίευσε – ενυπογράφως, παρακαλώ! – ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο δημοσκόπηση την οποία διέθετε αποκάλυπτε ότι οι εκλογές θα ήταν… ντέρμπι, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα τα χώριζαν… 30.000 ψήφοι (!!!), ήτοι 0,5%!..».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η «εφεύρεση για τη… μάχη “στήθος με στήθος” μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τα δύο κόμματα απέχουν μεταξύ τους μόλις 30.000 ψήφους ήταν μια πρωτοφανής προσπάθεια του συστήματος να απαντήσει η Κουμουνδούρου, μέσω Βρυξελλών, στις απανωτές δημοσκοπήσεις που έφερναν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ 6 και 7 μονάδες, σταθερά.(…)».