Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου δασική πυρκαγιά αναφέρθηκε ο δασολόγος, γενικός διευθυντής Δασών και Δδασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα, κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για «μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση».

Ads

«Αντιμετωπίζουμε μία πάρα πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη κατάσταση. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μία αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα δασικό οικοσύστημα», επισήμανε.

Ο κ. Γκουντούφας τόνισε ότι ο βαθμός δυσκολίας άπτεται πολλών παραγόντων και παραμέτρων όπως είναι η σύνθεση και η πυκνότητα της δασικής βλάστησης που υπάρχει αλλά και που πρέπει να υπάρχει, το ανάγλυφο και οι κλίσεις, η γεωμορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα που δημιουργείται.

Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας είπε ότι από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς είναι παρούσα στο πεδίο οι δασικές υπηρεσίες Έβρου και συγκεκριμένα του δασαρχείου Σουφλίου με επικεφαλής την δασάρχη του, αλλά και η διεύθυνση δασών Έβρου με επικεφαλής τον διευθυντή του. Συμβάλλουν συνεχώς των δυνάμεων καταστολής παρέχοντας συνεχώς κρίσιμες πληροφορίες για τις συνθήκες βλάστησης και πρόσβασης στα μέτωπα και πρόσθεσε ότι από την Παρασκευή ενεργούν υλοτόμοι των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες πέρα των υπαρχόντων.

Ads

Σήμερα, μάλιστα, όπως τόνισε, ενεργούν περισσότεροι υλοτόμοι και θα ενισχυθούν σήμερα με υλοτόμους από δασικούς συνεταιρισμούς των όμορων δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου.

«Στόχος μας είναι να δουλεύουν σήμερα από το απόγευμα και το βράδυ πάνω από 120 αλυσοπρίονα και συνολικά πάνω από 200 άτομα», σημείωσε.

Όπως είπε, από πλευράς δασικής βλάστησης, κυριαρχεί η τραχεία και η μαύρη πεύκη σε ό,τι αφορά τα κωνοφόρα είδη, ενώ από πλατύφυλλα η δρυς και επισήμανε ότι η συνολική έκταση του πάρκου ανέρχεται σε 428.000 περίπου στρέμματα εκ των οποίων τα 78.000 στρέμματα αποτελούν τις περιοχές προστασίας της φύσης και ουσιαστικά τον πυρήνα αυτού.

«Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωση και ανάπτυξη σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας. Στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται τα αυστηρά προστατευόμενα είδη αρπακτικών όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και ο γύπας.

Φιλοξενεί την μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Οι ανωτέρω παράγοντες καταλήγουν σε μία πολύ δύσκολη εξίσωση για τον βαθμό και την έκταση των έργων και γενικά των παρεμβάσεων πρόληψης που μπορούσαμε και μπορούμε να υλοποιούμε», υπογράμμισε.

«Από την μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε την δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα και να δημιουργούνται έτσι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για την άγρια πανίδα. Αυτή η λεπτή ισορροπία άλλωστε διατήρησε στον πέρασμα των χρόνων αυτό το μοναδικό οικοσύστημα», σημείωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που υποστήριξε ότι υλοποιήθηκαν φέτος.