Την αντίδραση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν προκαλέσει τα μέτρα που επιβάλει η τρόικα, ως προϋπόθεση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και τα οποία θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κοινοβουλίου. Ήδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα. Ωστόσο, παράλληλα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν συντάξει επιστολή με την οποία ζητούν να παραταθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου. Την ίδια ώρα, αρκετοί, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΝΔ που σκέφτονται να καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ήδη ο γραμματέας Συνδικαλιστικού του κόμματος, Γιάννης Μανώλης ανακοίνωσε δημόσια την παραίτησή του από τη θέση αυτή. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει τη δανειακή σύμβαση έχει αφήσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
 

Ads

 

Λεπτές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ
 
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι, σύμφωνα με τα Νέα, το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε στους βουλευτές ότι υπάρχει σχέδιο για τη σωτηρία της παράταξης, αφού όμως ολοκληρωθεί η προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε non paper που διέρρευσε από συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέρεται πως «υπάρχει σχέδιο για να επανασύσταση της παράταξης» καθώς «το στοίχημα της χώρας θα το κερδίσει όποιος μιλάει με ειλικρίνεια και λέει την αλήθεια.
 
Ωστόσο, ήδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα. «Έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω μέτρα που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα την μείωση του κατώτερου μισθού, διότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν σχετίζονται με το πρόβλημά μας αλλά επιπλέον θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας μας» επισήμανε χαρακτηριστικά. Τόνισε επιπλέον ότι αν το νομοσχέδιο έλθει με ένα άρθρο ή ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν πρόκειται να το ψηφίσει καθώς θεωρεί πως είναι «θέμα συνείδησης».

Οι βουλευτές είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι αλλά και αντίθετοι στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας, δηλώνει στοtvxs, από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, μεταφέροντας το κλίμα από τη Βουλή ενόψει της ψηφοφορίας για το «πακέτο» της νέας δανειακής σύμβασης. Ο ίδιος ζητά να διευκρινιστεί γιατί επιλέγεται η εκάστοτε περικοπή έναντι κάποιας άλλης, επικεντρώνοντας την κριτική του στη μείωση του κατώτατου μισθού που πλήττει ιδίως τους νέους.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν συντάξει επιστολή -της οποίας το περιεχόμενο αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη- ζητώντας να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η επιστολή απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.
 
Πληροφορίες για διαρροές στη ΝΔ
 
Όσον αφορά στη ΝΔ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Κ.Μαρκόπουλος, Μ.Κεφαλογιάννης, Γ.Γιακουμάτος, Δ.Σταμάτης, Κ.Γκιουλέκας και Γ.Βλάχος σκέφτονται να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα περιμένουν την εισήγηση του Αντ.Σαμαρά. Ήδη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, ο Γιάννης Μανώλης υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα του τομέα Συνδικαλισμού της ΝΔ.
 
Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Μανώλης, αφού αποχαιρέτισε τους συνεργάτες του, έκανε μία δήλωση, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Σαμαρά. «Αποχωρώ μετά από πολλά χρόνια, οι καρέκλες δεν σημαίνουν τίποτε. Δεν μπορώ να στηρίξω τα ισοπεδωτικά αυτά μέτρα. Θέλω να είμαι απέναντι, δεν μπορώ να είμαι γραμματέας συνδικαλιστικού και να είμαι στο πεζοδρόμιο». Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, υποστήριξε ότι έκανε μεγάλο λάθος μετά από δύο χρόνια σωστής στάσης να υπογράψει τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό την ελληνική κοινωνία.
 
Απολύτως ενδεικτική του κλίματος είναι η απλή αναφορά ορισμένων σχολίων που φιλοξενούνται κατά εκατοντάδες στις σελίδες με τα άρθρα του antinews.gr το οποίο όπως είναι γνωστό στηρίζει τον κ. Αντώνη Σαμαρά λόγω και της συμμετοχής, στο συγκεκριμένο site του φίλου και στενού του συνεργάτη Φαήλου Κρανιδιώτη.
 
Κάποια από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί:

 
– Πρέπει να βγει και να μιλήσει σημείο-σημείο γιατί ότι έχει γίνει με αυτούς χαχόλους. Όσο και αν του πάρει, 1 ώρα, 2, 3, όσο χρειαστεί και να ενημερώσει τους Έλληνες για αυτά που ζητάνε, τι διαπραγματεύθηκε και που καταλήγει.
 
– Πες ΟΧΙ, η ώρα έφτασε
 
– Αύριο που θα μας λέει ότι «έσωσε» το 13ο και το 14ο μισθό, ενώ θα μας κόβουν τον 11ο και το 12ο; Να δούμε από αύριο ποιοι θα χρειάζονται λαγούμια… Και μετά την ψηφοφορία στη Βουλή αν θα ξαναβγούν από τα λαγούμια όσοι βουλευτές μας τολμήσουν να ψηφίσουν τη νέα δανειακή που παραδίδει την Ελλάδα! Θα νιώσουν την οργή του λαού… Προδοσία δεν θα ανεχτούμε και αυτή η υπογραφή είναι εσχάτη προδοσία! Όπως και αν τη στολίσουν, λέγοντας πως δήθεν οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν διπλάσιες και διαπραγματεύθηκαν κερδίζοντας τις μισές… Υπογραφή=Εσχάτη προδοσία και ακολουθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για όλους! Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, παρά μόνο εθνικής συνείδησης!
 
– Μπράβο φίλε μου, συμφωνώ απολύτως. όποιος υπογράψει στου Γουδή. τέρμα τα πολιτικάντικα τερτίπια.

 
Έγγραφες διαβεβαιώσεις για τη νομιμότητα των μέτρων ζητά το ΛΑΟΣ

 
Αναφορικά με τη στάση του ΛΑΟΣ, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε και κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την επιφύλαξή του για το νέο πακέτο των επώδυνων μέτρων.
 
«Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να ‘υπογράψω’ μια σύμβαση εντός ελαχίστων ωρών, της οποίας το περιεχόμενο δεν με βρίσκει σύμφωνο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
 
«Δεν θα ψηφίσουμε εάν δεν έχουμε έγγραφες διαβεβαιώσεις για την νομιμότητα των μέτρων» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο Mega o βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης, παραπέμποντας στο αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ για διαβεβαιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
 
«Δεν ψηφίζω με το πιστόλι στον κρόταφο· διαφωνώ με πολλά από όσα προβλέπει το μνημόνιο» δήλωσε από την πλευρά του, στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
 

Ads