Χωρίς συμφωνία διακόπηκε έπειτα από σχεδόν οκτώ ώρες η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την έγκριση του νέου μνημονίου. Το εμπόδιο που αποδείχτηκε ανυπέρβλητο ήταν το ζήτημα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με ανακοίνωση του προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι “υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την Τρόικα”. Εν τω μεταξύ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλάσσουν πυρά για τις ευθύνες του ναυαγίου, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης με ανακοίνωση του δηλώνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει την δανειακή σύμβαση.

Ads

Τους προβληματισμούς των πολιτικών αρχηγών μετέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο Λουκάς Παπαδήμος στην αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, σε μία νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ορισμένες πληροφορίες, ανέφεραν σήμερα ότι η ελληνική πλευρά έχει 15 ημέρες περιθώριο για να αντιπροτείνει ισοδύναμο μέτρο ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις. Ωστόσο, άγνοια δηλώνει ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. «Κανείς δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο», σημείωσε σχετικά στο σημερινό μπρίφινγκ.

Αναφερόμενος εξάλλου στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «θα υπάρξουν πολλά νέα στοιχεία στο τραπέζι». «Εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών να κρίνουν εάν τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ή όχι για την λήψη μιας απόφασης» τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι «η αβεβαιότητα θα μεγάλωνε» εάν δεν γινόταν μια συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup. Επανέλαβε πάντως ότι τα χρονικά όρια προκειμένου να εκταμιευθούν έγκαιρα τα κεφάλαια για να διασφαλιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας «έχουν ήδη ξεπεραστεί».

Ads

Ανακοίνωση Πρωθυπουργού

«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο­οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την Τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά το πέρας της σύσκεψης.

Το «ένα ζήτημα» στο οποίο γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση είναι εκείνο των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια με την τρόικα.

Μαλώνουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Βάσει της ενημέρωσης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από το ποσό των 625 εκατ. ευρώ που αφορούν στα μέτρα για τις συντάξεις, έχουν εξευρεθεί τα 325 εκατ. ευρώ -κυρίως από το υπουργείο Αμυνας- και απομένει να βρεθεί το υπόλοιπο των 300 εκατ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.

Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τη Συγγρού. «Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο». Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.

“Κουνάει μαντήλι” ο Γ.Καρατζαφέρης

Πρώτος αποχώρησε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, που δήλωσε  ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και “δεν προτίθεμαι  να υπογράψω” μια σύμβαση που “δεν με βρίσκει σύμφωνο”.

Λίγο αργότερα, από την Καλλιρρόης εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο κ. Καρατζαφέρης  ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει:

«Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν προτίθεμαι να “υπογράψω” μια σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο (ούτε επιθυμώ αργότερα, να παίξω τον απολογητικό ρόλο της Κατσέλη). Και κυρίως δεν θα “υπογράψω” γιατί δεν μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κ. Πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα. Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος, είναι απαράδεκτα και επιπόλαια. Εδώ καλούμαστε να δεσμεύσουμε την Πατρίδα για τα επόμενα 40-50 χρόνια και δεν βρίσκουμε τον χρόνο των ολίγων εβδομάδων;

»Σε κάθε περίπτωση, είμαι πέραν των άλλων κάθετα αντίθετος στις τελευταίες νέες απαιτήσεις των Τροϊκανών,  για  μείωση των κατωτέρων μισθών, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων ή π.χ. την περικοπή – κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος.

»Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι στις προθέσεις και το αίσθημα της ευθύνης μου, το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στην Κυβέρνηση. Θα με έχετε σύμμαχο στις όποιες θετικές αποφάσεις σας».