Η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο δημοκρατική από τους πολίτες της, σε ποσοστό 43% δείχνει έρευνα που μετρά τον «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (Democracy Perception Index – DPI) η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2024, με συμμετοχή 63.000 πολιτών από 53 χώρες μεταξύ των οποίων 15 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια για την ποιότητα της Δημοκρατίας με τις κυβερνήσεις να μην δεν ανταποκρίνονται στις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών τους.

Ειδικά για τη χώρα μας είναι έκδηλη και εξόχως ανησυχητική η δυσαρέσκεια των πολιτών καθώς από όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ελεύθερες» δημοκρατίες από την «Freedom House», η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο δημοκρατική από τους πολίτες της, σε ποσοστό 43%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (57%) θεωρεί ότι οι χώρες καταγωγής τους είναι δημοκρατικές σε Γαλλία, Ελλάδα και Ουγγαρία η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν ζουν πλέον σε ελεύθερες δημοκρατίες.

Ads

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάγνωση του δείκτη γνωστού και ως το «αντιλαμβανόμενο δημοκρατικό έλλειμμα» (PDD) καθώς στη χώρα μας το ποσοστό ανέρχεται στο 51% και ακολουθεί η Ουγγαρία με 50%.

Όσον αφορά στις απειλές για τη δημοκρατία, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ανισότητα (οικονομική και κοινωνική, 68%) και ακολουθούν η διαφθορά (67%), οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (60%), οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου (56%) και οι εκλογικές νοθείες (53%).

Ειδικά στην Ελλάδα, η αύξηση της ανισότητας θεωρείται ως η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία (πάνω από 80%) ενώ η χώρα μας είναι πέμπτη στην κόσμο όσον αφορά στην αντίληψη της διαφθοράς ως απειλή, επίσης πέμπτη σχετικά με τη δράση των πολυεθνικών και 12η σχετικά με την ελευθερία του λόγου.

Ολόκληρη η έρευνα: