Απολύτως ενδεικτική αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με φόντο την έκρηξη της ακρίβεια, είναι πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ.

Ads

Μάλιστα, στην έρευνα καταγράφεται και η αρνητική άποψη των πολιτών για την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα,  με 8 στους 10 να λένε ότι δεν αγοράζουν από το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ οι 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν συμβάλει στη μείωση των ειδών πρώτης ανάγκης που χρειάζεται το νοικοκυριό τους.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (91,5%) δηλώνει πως επιθυμεί να αγοράζει προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.

Παράλληλα, οι πολίτες θέτουν ως πρωταρχική ανάγκη την κάλυψη του κόστους τροφίμων (73,2%), με την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), της θέρμανσης (54,3%) και του ενοικίου (53,9%) να ακολουθούν. Ελέω κόστους, οι καταναλωτές χαρακτήρισαν «καθόλου / μέτρια σημαντικές» παραμέτρους όπως η ψυχαγωγία (77,4%), η ένδυση (76,1%) και η η προσωπική φροντίδα (70,2%).

Ads

Επιπλέον σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ είναι τα εξής:

  • Σε ότι αφορά τη θέρμανση, το 86,8% των καταναλωτών μείωσε το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους, ενώ πάνω από το 80% επιλέγει να φορά περισσότερα ρούχα, από το να ανάψει τα καλοριφέρ για να αποφύγει το κόστος. Παράλληλα, το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες.
  • Όσον αφορά τη διατροφή, 7 στους 10 πολίτες σημειώνουν ότι επιλέγουν την αγορά τροφίμων βάσει προσφορών και τιμών. Το 41,3% δηλώνει ότι μπορεί να καταναλώνει κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα. Το 52,3% καταναλώνει ψάρι στο ίδιο χρονικό διάστημα και το 55,9% πουλερικά.
  • Σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση νερού, το 73,5% των πολιτών προτιμά το γρήγορο ντους, ενώ το 40% μείωσε τις φορές που κάνει μπάνιο.
  • Αναφορικά με το μαγείρεμα, το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου, ενώ το 75% έχει αποφεύγει το καθημερινό μαγείρεμα.
  • Όσον αφορά τα έξοδα για αναψυχή, περίπου το 60% των καταναλωτών αδυνατεί να απολαύσει έστω και μία εβδομάδα διακοπών. Το 56,2% απέχει από δραστηριότητες αναψυχής τουλάχιστον εδώ και μία τριετία, ενώ 3 στους 10 έχουν να πάνε διακοπές πολλά χρόνια. Το 27,8% μπόρεσε να κάνει διακοπές για μία εβδομάδα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών.
  • Αναφορικά με την καθαριότητα, το 73,7% έχει μειώσει τις φορές που σιδερώνει τα ρούχα, ενώ το 79,4% επιλέγει το πλύσιμο πιάτων στο χέρι για την αποφυγή χρήσης πλυντηρίου. Παράλληλα, το 94,6% των καταναλωτών προτιμά την απλώστρα από το στεγνωτήριο.
  • Σε ό,τι έχει να κάνει με εργασίες συντήρησης, σχεδόν 6 στους 10 πολίτες (59,9%) δηλώνει ότι η τελευταία φορά που προχώρησε σε εργασίες συντήρησης της κατοικίας ήταν τα τελευταία τρία ή πέντε χρόνια. Μόλις το 4,8% προχωρά σε τακτικές εργασίες συντήρησης.