Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν, βασικά πρόσωπα όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία είχε θέσει στο απυρόβλητο.

Ads

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, αποφασίστηκε η κλήση για ακρόαση των τεσσάρων προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στα 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών να καλούν πρόσωπα που επιθυμούν, τον οποίο επικαλέστηκε και αξιοποίησε η αντιπολίτευση.

Τα σχετικά αιτήματα στην Επιτροπή είχαν κατατεθεί από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ, κι αφού συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/5 για τη σύγκληση της με αυτή την ημερήσια διάταξη, υποχρεώνουν τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού και τους άλλους τρεις επιχειρηματίες που σχετίζονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa και έχουν σχέση με το παράνομο λογισμικό Predator να δώσουν απαντήσεις.

Ads

Όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων,  η ακρόασή τους θα προγραμματιστεί για το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ επιθυμεί να διεξαχθεί και αυτή η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να θέσει ζήτημα ανοιχτής διαδικασίας.