Επίθεση από ανθρώπους φραουλοπαραγωγών δέχθηκαν την Μ. Τρίτη ο δημοσιογράφος του Βήματος, Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου, με σκοπό να εμποδιστεί έρευνά τους στην Μανωλάδα Ηλείας.

Ads

Σύμφωνα με το Βήμα, τέσσερα αυτοκίνητα που είχαν κινητοποιηθεί από τον επιστάτη αγροτικής μονάδας, μπλόκαραν το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου, ενώ ένα τζιπ έπεσε πάνω του. Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκε στο κεφάλι ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας, ενώ ο επιστάτης και συνεργάτες του επιτέθηκαν και στους δύο. Μάλιστα από τον κ. Χατζησταύρου άρπαξαν την φωτογραφική του μηχανή, την οποία του επέστρεψαν μόνον όταν αφαίρεσαν την ψηφιακή κάρτα με τις φωτογραφίες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή η Αστυνομία.

Οι δύο δημοσιογράφοι, που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, είχαν μεταβεί στην Μανωλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα θερμοκήπια της φράουλας.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας κατήγγειλε το κλίμα ρατσισμού, την ανοχή απέναντι στις συμμορίες και τον ξυλοδαρμό των απεσταλμένων του Βήματος. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΕ καταγγέλλουν τη βάρβαρη επίθεση ανθρώπων ιδιοκτήτη κτήματος παραγωγής φράουλας στη Μανωλάδα, εναντίον του δημοσιογράφου Γιώργου Πουλιόπουλου και του φωτορεπόρτερ Ιάκωβου Χατζησταύρου, απεσταλμένων της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων μεταναστών στη περιοχή», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ads

«ΕΣΗΕΑ και η ΕΦΕ καταγγέλλουν το κλίμα ρατσισμού, που επιτρέπει την άγρια υπερεκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης. Καταγγέλλουν επίσης την ανοχή απέναντι στις συμμορίες που δεν διστάζουν σε τίποτα προκειμένου να υπερασπίσουν τα προνόμια κάποιων τσιφλικάδων του 21ου αιώνα, που θεωρούν ότι δεν λογοδοτούν σε κανέναν και δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανέναν. Ιδιαίτερα, θυμίζουν στην Αστυνομία και τις τοπικές Αρχές την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν την ελευθερία πρόσβασης του Τύπου στις πηγές και τα γεγονότα»

Χαιρετίζουν τους δύο συναδέλφους που έδωσαν τη μάχη για την ενημέρωση και υπογραμμίζουν ότι τα Σωματεία μας θα επιμείνουν στη μέχρι τέλους διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και θα απαιτήσουν να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και το ΚΚΕ καταδίκασε την επίθεση κατά δημοσιογράφων, «που μαζί με την υπόθεση δουλεμπορίου, καταδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης και προστίθεται στις επιθέσεις κατά μελών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ίδιων των μεταναστών», τονίζοντας πως «τα γεγονότα και οι καταστάσεις επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο το είδος της αγροτικής ανάπτυξης που σχεδιάζουν για το νομό και τη χώρα συνολικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας».

Διαβάστε σχετικά:
Φραουλοχώραφα Ηλείας: Προφυλακιστέα 3 άτομα για την κακοποίηση μεταναστών