Το Επιτελικό Κράτος της ΝΔ που διαφημίστηκε ως θύλακας της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, ξεχαρβαλώνει καθημερινά, κάθε κατοχυρωμένη θεσμικά διαδικασία διαφάνειας και αξιοκρατίας. Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σχολίαζε το 2019, πως στόχος του είναι αφενός η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον πρωθυπουργό και αφετέρου η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς, με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων ημετέρων. Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι ισχυρίζονται, ότι το Επιτελικό Κράτος της ΝΔ, έρχεται να ολοκληρώσει το σχέδιο που ξεκίνησε επί υπουργίας του στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να καταργήσει  το 2014 ουσιαστικά τη Διαύγεια. 

Ads

Η «καλή» μέρα, από το πρωί φάνηκε

Θυμίζουμε πως η προετοιμασία του νομοσχέδιου έγινε εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή οι αρμόδιοι θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, όπως βεβαίως και τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης. 

Το νομοσχέδιο κατάργησε τις εμβληματικές διατάξεις του ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης. Συγκεκριμένα το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς των υπουργείων, καθώς και τις προβλέψεις για την κάλυψη των θέσεων προέδρων, διευθυνόντων συμβούλων και γενικά των μελών της Διοίκησης των Νομικών Προσώπων του Κράτους με ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες. Επίσης, με τις μεταβατικές διατάξεις το άρθρου 115 τοποθετούνται προϊστάμενοι στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων με μόνη απόφαση το οικείου υπουργού, χωρίς κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης. Άρα η «καλή» μέρα, από το πρωί φάνηκε. 

Ads

Παραβάτες του Επιτελικού Κράτους με ψεύτικα πτυχία και βιογραφικά

Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουμε πλήθος τέτοιων ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης. Δύο εξέχουσες περιπτώσεις: Η άρνηση του κου Πέτσα να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά δημοσίου χρήματος που εισέπραξε κάθε ΜΜΕ, μετά την αποκάλυψη πως κρατικό χρήμα απορρόφησαν έως και sites που είχαν να ανανεώσουν το περιεχόμενό τους μια δεκαετία. Αλλά και άλλη μία περίπτωση «αριστείας», του Γενικού Γραμματέα του υπ. Τουρισμού κου Λούλη, ο οποίος, παραδέχτηκε ότι δεν έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο κος Λούλης είναι το δεύτερο στέλεχος της κυβέρνησης που πιάνεται ως παραβάτης του επιτελικού κράτους. Είχε προηγηθεί ο κύριος Διαματάρης, του οποίου το βιογραφικό όπως θυμόμαστε εμφανιζόταν κι εξαφανιζόταν από τον ιστότοπο του υπ. Εξωτερικών, μέχρι να απαλειφθούν οι ψευδείς πληροφορίες σε σχέση με τις υποτιθέμενες σπουδές στο Columbia και το Queens College.  Δεν ξεχνάμε και την περίπτωση  του νέου διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση άλλαξε εκ των υστέρων τον νόμο, για να καλύπτονται οι τυπικές προϋποθέσεις διορισμού του. Ο κος Διαματάρης παραιτήθηκε, όμως το Επιτελικό Κράτος, συνέχισε ακάθεκτο να ξηλώνει. 

Όταν το ΥΠΠΟ τοποθετεί σε θέση διευθυντή υπόδικο υπάλληλο

Οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου συστάθηκαν σε όλα τα Υπουργεία τον περασμένο Οκτώβρη με τον νόμο Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μια  «σπουδή» σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Πώς συμβαδίζει αυτή η «σπουδή» με την τοποθέτηση στη θέση του Διευθυντή  υπαλλήλου, που είναι υπόδικος, μαζί με άλλους, για πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εγκληματική οργάνωση, με δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Μια δίωξη για την οποία μάλιστα υπερθεμάτισε με Δελτίο Τύπου της 24/10/2019 ο ίδιος ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Μπίνης, κάνοντας ακόμα και φιλοκυβερνητικά μέσα, να εγκαλούν την Κα Μενδώνη που δεν κρατά αποστάσεις από τα πρόσωπα που ελέγχονται; Το Υπ. Πολιτισμού και η Κα Μενδώνη κατηγορήθηκαν επίσης για τις απευθείας αναθέσεις έργων σε καλλιτέχνες, χωρίς κανέναν διαγωνισμό εν μέσω της κρίσης του κορωναϊού. 

Διευθυντές και αρχιφύλακες στις φυλακές γαλάζια παιδιά χωρίς αξιολόγηση

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε έναν ακόμη νόμο τον 4369/2016 που προβλέπει παγίως τη διαδικασία αξιολόγησης για την επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο, με σκοπό τη διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, τοποθετώντας χωρίς καμία αξιολόγηση, διευθυντές και αρχιφύλακες σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Το ΚΙΝΑΛ σε σχετική του ανακοίνωση δηλώνει: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να τοποθετήσει διευθυντές και αρχιφύλακες σε όλη την Ελλάδα χωρίς αξιολόγηση, αλλά με κύριο «προσόν» την κομματική τους προέλευση. Πλήθος των «επιλεγμένων» πιο πάνω προϊσταμένων είναι μέλη, εκλεγέντες ή υποψήφιοι με την παράταξη της ΔΑΚΕ που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα… Μάλιστα, για την παράκαμψη του ν. 4369/2016 το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικαλείται κατεπείγουσα ανάγκη λόγω και του κορωνοϊού (!!!).

Είναι η πρώτη φορά; Όχι. Πριν τις φυλακές, είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της τοποθέτησης γαλάζιων διοικητών στα νοσοκομεία. Η δήλωση του 80χρονου κου Πάτερα κομματάρχη της ΝΔ από τη Θεσσαλία, ότι πήρε τη θέση που του είχαν τάξει, εξέθεσε την κυβέρνηση, αλλά δεν την πτόησε. 

Πανδημία αναθέσεων

Λίγο μετά τοσκάνδαλο «Σκόιλ Ελικίκου» που σκόρπισε άφθονο γέλιο στο διαδίκτυο εκθέτοντας την κυβέρνηση που έκανε απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό στις πλατφόρμες παραγωγής περιεχομένου για τα  Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ήρθε η ανάθεση του Υπ. Τουρισμού 32 εκ. ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία, που παρήγαγε μάλιστα αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. 

Η απόφαση να δοθεί με απευθείας ανάθεση, για 32 εκατ. ευρώ, η τουριστική καμπάνια στην εταιρεία Marketing Greece προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που μάλιστα επεκτάθηκαν και στο εσωτερικό του ΕΟΤ, με 4 μέλη, διορισμένα από τη Νέα Δημοκρατία, να καταψηφίζουν και να «παραιτούνται». Παράλληλα, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Χ.Καριμάλης, τονίζει πως «με πρόσχημα και μόνο την πανδημία, εισαγάγατε μονοπωλιακό καθεστώς στην αγορά και εκχωρείτε μεθοδευμένα το έργο του ΕΟΤ σε μία ιδιωτική εταιρία».

Την ίδια ώρα ο υπ.Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, συνεχίζει να μοιράζει εκατομμύρια σε εταιρείες χωρίς κανέναν διαγωνισμό. Την προηγούμενη Παρασκευήυπέγραψε τον «διαγωνισμό» για την εγκατάσταση προσωρινής δομής φιλοξενίας στη θέση αγρόκτημα Κλειδιού του Δήμου Σιντικής, Ν. Σερρών, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ, στην οποία καλείται να συμμετέχει μόλις… μία εταιρία, η ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ Α.Ε. προκειμένου να υποβάλει προσφορά με κριτήριο τη… χαμηλότερη τιμή. Είχε προηγηθεί ανάλογη ανάθεση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τη Δομή Φιλοξενίας της Μαλακάσας. 

Την ίδια τακτική των αναθέσεων ακολουθούν γαλάζιοι περιφερειάρχες. Χαρακτηριστική η περίπτωση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, ο οποίος, ανέθεσε το έργο της σίτισης προσφύγων, στην εταιρεία Xoutos Catering, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί στη γνωστή αμαρτωλή υπόθεση σίτισης των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου όπως  ανέδειξε η «Εφ.Συν.» Το έργο, ύψους 42.891 ευρώ, δόθηκε με απευθείας ανάθεση από τον Περιφερειάρχη στη συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς  να προηγηθεί διαγωνισμός. 

Όταν το Επιτελικό Κράτος γίνεται φαρσοκωμωδία στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis

Ο Γιάννης Ραγκούσης και η Δώρα Αυγέρη, έχουν καταγγείλει επανειλημμένα, παραβιάσεις της νομοθεσίας κατά τη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.  
«Θέλουμε ως προανακριτική επιτροπή να έρθουν όλοι να καταθέσουν, αρκεί να τηρηθεί ο νόμος. Όταν προσπαθούν να άρουν το καθεστώς προστασίας, προσπαθούν να παραβιάσουν τον νόμο»,  είχε δηλώσει ο Γ. Ραγκούσης στην Αυγή και τόνισε ότι η λογική της κυβερνητικής πλειοψηφίας «δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος δικαίου, ανήκει στη σικελική λογική, στη λογική της μαφίας».

 Η Δ. Αυγέρη με άρθρο της στην ΕΦΣΥΝ επισήμανε πως: Στη δική τους καθημερινότητα, μπορούν να συγκαλύπτουν ένα σκάνδαλο για να μη λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Μπορούν να αυτοαναγορεύονται εισαγγελείς για να αποφύγουν τον δημόσιο έλεγχο, να μετατρέπουν τους μάρτυρες σε υπόπτους και τους υπόπτους σε μάρτυρες, ν’ απειλούν εκείνους τους εισαγγελικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να τους ελέγχουν και να χειρίζονται σαν μαριονέτες εκείνους που επιβεβαιώνουν την εξουσία τους. Κι αυτό το βαφτίζουν «Κράτος Δικαίου».