Ως βασική προτεραιότητα επιμένουν να θέτουν τη διασφάλιση της τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας μετά τις εκλογές, η Γερμανία και η Ολλανδία, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει πως «το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει». Ο Ολλανδός ομόλογός του, πάλι, δηλώνει πως η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα «βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο». Σημειώνεται πως χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters ανέφερε πως Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το νέο δανειακό πακέτο.

Ads

 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ostsee Zeitung», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει για ακόμη μία φορά ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές. «Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμη βάση και το ίδιο πρέπει να ισχύει και γα τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε και αναφέρει ότι, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει. «Αυτό είναι πρόβλημα», προσθέτει.
 
Εκφράζει, ωστόσο, την κατανόησή του για τους φόβους και τις ανασφάλειες των Ελλήνων πολιτών, αλλά υπενθυμίζει ότι οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν ευθύνη έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου και των Γερμανών φορολογουμένων.
 
Και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ αναφέρεται στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα μετά τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο, σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad.
 
«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. «Για τον λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση», προσθέτει.
 
Ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί σε αντάλλαγμα αυτής της οικονομικής βοήθειας. «Απλώς οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί». «Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο», απαντά στον δημοσιογράφο ο οποίος τον ερωτά εάν θεωρεί ότι μία συμφωνία θα υπογραφεί με την ελληνική ηγεσία πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Σε έντονο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να επιλέξει ανάμεσα στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της και την έξοδό της από το ευρώ, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα είναι αναγκαίο να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί μία αυξημένη παρακολούθηση των λογιστικών αποδόσεών της από την ΕΕ. «Κάθε κράτος αποφασίζει μόνο του εάν θα βρίσκεται στην ευρωζώνη ή όχι. Εάν αποφασίσει πως θα βρίσκεται, τότε θα πρέπει να ικανοποιεί ορισμένες συνθήκες», τόνισε ο Φρίντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργου, έπειτα από τη διατύπωση πανομοιότυπων, σχεδόν, απόψεων στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.
 
«Η Νομισματική Ένωση δεν προβλέπει ότι μπορούμε να αποπέμψουμε ένα κράτος μέλος. Εάν ένα κράτος, όμως, πει: εμείς προτιμούμε να μην εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις, προτιμούμε να μην πάρουμε τα χρήματα άλλων κρατών, κάτι που αποτελεί δική τους επιλογή, και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα δίχως να πραγματοποιήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε το κράτος αυτό έχει αποφασίσει εκούσια να αυτοαποκλειστεί. Συνεπώς είναι ευθύνη του ελληνικού λαού να αποφασίσει μόνος του εάν θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο Λουξεμβούργιος υπουργός. «Εάν, όμως, θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να εκπληρώσει κάποιες συνθήκες», επέμεινε ο Φρίντεν, υπογραμμίζοντας «δεν αποδέχομαι να λέει κάποιος: ναι μεν είμαστε στη ζώνη του ευρώ, αλλά δεν θέλουμε να τηρήσουμε κάποιους κανόνες».
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναπαράγει η Deutsche Welle, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup τέθηκαν τα ζητήματα του αποτελεσματικότερου ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού αποπληρωμής του χρέους, στα οποία δεν υπήρχαν ενστάσεις και θα πρέπει να εξεταστούν, σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, ως τη Δεύτερα. Επιπλέον, ως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δεύτερα, θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξετάσουν και τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη τους και αφορούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
image  
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιοργκ Άσμουσεν εκτίμησε την Πέμπτη πως η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις, ώστε να συμφωνήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο και να γίνει έγκαιρα η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI). «Αν το συμβούλιο Eurogroup είναι σε θέση να λάβει μία θετική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα», δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης στο πρακτορείο Reuters.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δάνειο στην Ελλάδα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.
 
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο, φέρεται να ενεπλάκη σε αντιπαράθεση με την Αθήνα αναφορικά με τη θέλησή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει ακόμη να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα. «Παραμένουν ερωτήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη σχετικά με τη βιωσιμότητα του προγράμματος», δήλωσε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο ανωνυμίας.
 
Το χρονοδιάγραμμα
 
Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την ευρωζώνη – και είναι σε γνώση της εφημερίδας – προβλέπει ότι θα ζητηθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της να εγκρίνουν τις επόμενες ημέρες το ποσό των 93,5 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει το PSI, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, το οποίο αφορά την ελληνική οικονομία, θα υπάρξει νέα συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.
 
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με βάση τις υποθέσεις του προγράμματος του Οκτωβρίου με τη σαφή πρόθεση να βοηθήσουμε τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας, αλλά ο χρόνος τελειώνει και επιμένουμε να μας βοηθήσουν οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες για να τους βοηθήσουμε» δήλωσε υψηλόβαθμος Ολλανδός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.
 
Πτώση για χρηματιστήρια και ευρώ
 
Στην καθυστέρηση έγκρισης του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα και την προειδοποίηση του οίκου Moody’s για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου 114 ευρωπαϊκών τραπεζών αποδίδονται οι απώλειες που καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ.
 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 σημειώνει απώλειες 0,57%, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης οι απώλειες πλησίαζαν το 1%.
 
«Είναι κυρίως λόγω του ελληνικού ζητήματος», δήλωσε αναλυτής γαλλικής χρηματοπιστωτικής εταιρίας.
 
Η ισοτιμία του ευρώ κινείται κοντά στο επίπεδο των 1,30 ευρώ που είναι χαμηλό τριών εβδομάδων και έφθασε στη διάρκεια της συνεδρίασης έως και τα 1,2984 δολάρια.
 
Η καθυστέρηση του Eurogroup να εγκρίνει το δάνειο στην Ελλάδα έχει προκαλέσει και νέες πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,86%, το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Η πίεση αυτή, ωστόσο, περιορίστηκε κάπως από την υγιή ζήτηση που υπήρξε στην έκδοση ισπανικών ομολόγων αξίας 4,1 δισ. ευρώ.

Πάντως, το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σήμερα σε ανοδική τροχιά, μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Η εικόνα της αγοράς χαρακτηρίσθηκε από έντονη μεταβλητότητα για να επικρατήσουν οι αγοραστές προς το τέλος των συναλλαγών, καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι το PSI αναμένεται να ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και ότι δεν τίθεται θέμα μετάθεσης της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για μετά τις εκλογές.
 
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 785,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,13%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανοδικά έως τα επίπεδα των 785,20 μονάδων όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,15%, στη συνέχεια «βυθίστηκε» στα επίπεδα των 749,99 μονάδων, όταν σημείωνε πτώση έως και 3,39%, για να επιστρέψει και πάλι σε θετικό έδαφος στο κλείσιμο.
 
Μοχλό του ανοδικού γυρίσματος της αγοράς αποτέλεσε το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, εν μέσω φημών για αναζωπύρωση του deal Alpha- Eurobank.

Ads