Τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα για μετά τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν άτακτη χρεοκοπία στην χώρα, εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, το απόγευμα της Τετάρτης.
Ads
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η αναβολή για το δανειακό πακέτο θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο.
«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει – προκειμένου (σσ: στη δεύτερη περίπτωση) να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης.
«Θα συζητηθούν οι επιλογές», σημείωσε η πηγή αυτή στο πρακτορείο, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πιέσεις από πολλές χώρες να περιμένουμε ώσπου να υπάρξει μια στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην υπάρξει παρά μετά την διεξαγωγή εκλογών».
Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Reuters. Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Λουξεμβούργο «χάνει την υπομονή του» με την Ελλάδα και ο Λουξεμβουργιανός υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν δήλωσε πως «πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με 16 χώρες στην ευρωζώνη».
Ερωτηθείς εάν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί. «Ως τώρα, στις συζητήσεις, αυτό [το πακέτο] θεωρείτο ενιαίο», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους. «Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR2, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι «όταν βλέπεις τις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα και τις δημοσκοπήσεις οφείλεις να ρωτήσεις ποιος θα εγγυηθεί πραγματικά μετά τις εκλογές… ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».
«Δεν είμαι ακόμα σίγουρος ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συνειδητοποιούν την ευθύνη τους για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τους», συνέχισε ο Σόιμπλε.
Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης πεπεισμένος πως το Eurogroup θα μπορεί να πάρει αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντησή του τη Δευτέρα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης διαπίστωσαν ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης της Αθήνας αλλά και διασφαλίσεων πως προτεραιότητα θα δίνεται στην αποπληρωμή του χρέους. Η τρόικα έχει ολοκληρώσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανέφερε επίσης ο Γιούνκερ, χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προέβλεψε ότι εάν υπάρχει απόφαση για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα η συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας (PSI) μπορεί να αρχίσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα.
«Αν το Eurogroup μπορέσει να λάβει μια θετική πολιτική απόφαση την επόμενη Δευτέρα η ανταλλαγή των ομολόγων… μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα», ανέφερε σε συνέντευξη στο Reuters. Επανέλαβε εξάλλου ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να «χρηματοδοτήσει» το ελληνικό πακέτο, ωστόσο θα μπορούσε να μεταφέρει τα κέρδη από τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ώστε εκείνες να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Διαψεύδουν σχέδιο… χρεοκοπίας
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για σχέδιο ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. «Οι φήμες πως η Γερμανία θεωρεί αναπόφευκτη τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν ευσταθούν. Είναι πλήρως ανυπόστατες», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, και πρόσθεσε: «Η Γερμανία εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Αυτό είναι το πνεύμα και η ουσία του προγράμματος διάσωσης. Αυτό είναι το πνεύμα και πίσω από την σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα».
Αναφερόμενος, ωστόσο, στις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι ότι τα ελληνικά κόμματα θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υπογραφών που χρειάζονται».
Αλλά και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους σημείωσε πως η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. «Επιθυμούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε εμείς να υλοποιήσουμε για εκείνη τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει ο Γερμανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η τρόικα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη εάν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα είναι επαρκή.
Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αρκετοί δεν μας θέλουν στην ευρωζώνη και τόνισε ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολή καθώς πολλοί είναι αυτοί «που παίζουν με τη φωτιά και διεθνώς και στο εσωτερικό».
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ένα όργιο φημών και διασποράς ειδήσεων σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης για μυστικά σχέδια των ισχυρών της Ευρώπης με «μπροστάρη» της Γερμανία, τα οποία προετοιμάζουν τη χρεοκοπία της χώρας μας και την έξοδό της από το ευρώ.
«Βουτιά» για το ΧΑ
Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς το κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά από τις πληροφορίες του Reuters για αναβολή του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, για μετά τις εκλογές. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων και έκλεισε στις 776,28 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 5,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,178 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με χαμηλό όγκο συναλλαγών όμως, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τις πληροφορίες του Reuters για την Ελλάδα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπισήμως με άνοδο 0,6% στις 1.076,26 μονάδες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >