Την ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης της Αθήνας, αλλά και διασφαλίσεων πως προτεραιότητα θα δίνεται στην αποπληρωμή του χρέους, διαπίστωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη αναφορικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. O επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, δήλωσε πεπεισμένος πως θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στην επόμενη συνάντηση της Δευτέρας. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι δανειστές απαιτούν να δεσμευθούν και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επιπλέον ζητούν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και μετά τις επερχόμενες εκλογές. Εκρηκτικό είναι το κλίμα που δημιουργούν οι παροτρύνσεις Βερολίνου και Ρώμης υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα και αποφυγής πρόωρων εκλογών, αλλά και οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. (διαβάστε την ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου)

Ads

 
Υπό το δυσμενές κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές πιέσεις εταίρων και δανειστών, όπως αυτές διατυπώθηκαν και στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αλλά και διά στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, o πρωθυπουργός θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης διαδοχικές συναντήσεις με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η συνάντηση του Λ.Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου θα γίνει στις 16:00 και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά στις 17:30.
 
Γιούνκερ: Μηχανισμοί για την ενίσχυση ελέγχου του προγράμματος

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της αποψινής τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ, ο Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα. Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ.
 
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις πρώτες του δηλώσεις ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους εταίρους για τις επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παρέπεμψε και αυτός στη συνεδρίαση της Δευτέρας για τις οριστικές αποφάσεις, λέγοντας: «Η ανακοίνωση για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας». Όπως επισήμανε, απομένουν τεχνικά «αλλά και, κατά βάθος, πολιτικά» ζητήματα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν στο Εuro working group την Κυριακή, ώστε τη Δευτέρα «με το καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά, να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και να ανακοινωθεί επισήμως το PSI.

Ads

«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη Κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Από εμάς εξαρτάται το εάν θα κινηθούμε με αποφασιστικότητα και ενότητα για να προστατεύσουμε τον Έλληνα πολίτη», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ύπαρξη σύμπνοιας όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

«Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους» σημείωσε.

Απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη
 
Χθες, πληροφορίες του πρακτορείο Reuters ανέφεραν πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα για μετά τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν άτακτη χρεοκοπία στην χώρα. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Reuters. Παράλληλα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Λουξεμβούργο «χάνει την υπομονή του» με την Ελλάδα και ο Λουξεμβουργιανός υπουργός Οικονομικών Λικ Φρίντεν δήλωσε πως «πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με 16 χώρες στην ευρωζώνη».