«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια εθνικής συνεννόησης», τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις, ακόμη και σε κυβερνητική συνεργασία, ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Από την πλευρά της, η Κομισιόν εξέφρασε τη «λύπη» της για τη μη επίτευξη συναίνεσης.

Ads

Στις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός σε περαιτέρω συζήτηση αλλά και σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι τόνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013 και ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του, προτίθενται να πάρουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την επίτευξη του στόχου να σωθεί η πατρίδα και να αλλάξει οριστικά και αυτό χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συνεννόησης για το καλό της χώρας».

Ζήτησε, πάντως, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη πλαγιοκοπούν την κυβέρνηση και να εγκαταλείψουν τις συμβατικές τακτικές άσκησης αντιπολίτευσης, ενόψει του εθνικού στόχου να σωθεί η χώρα. Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε ότι η χώρα, στη μάχη που δίνει, μπορεί να νικήσει «αν δουλέψουμε με πνεύμα εθνικής συνεννόησης» Μπορούμε, όπως είπε, να δείξουμε ότι «μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά όχι εχθροί».

Επισήμανε, επίσης, ότι ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να βάλουν και εκείνοι πλάτη, όπως βάζει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δανειοδότηση της χώρας και τώρα και στο μέλλον.

Ads

Σύμφωνα με πρωθυπουργό, πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς συνεργασία σε μια σειρά ζητημάτων, όπως:

– να δουλέψουμε μαζί για τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψά η κοινωνία μας.

– να έχουμε κοινές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για το καλύτερο εθνικό αποτέλεσμα.

– ακόμα και στα ζητήματα στα οποία έχουμε επιφυλάξεις ή άλλες προσεγγίσεις, να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας από κοινού με τα άλλα κόμματα για να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις.

– την ανάγκη να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα μας.

– ναι και σε κυβερνητική συνεργασία, με δυνάμεις που έχουν βεβαίως κοινούς στόχους.

Τα σημεία, στα οποία κάλεσε ο κ. Παπανδρέου τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν ήταν:

– να δώσουμε απάντηση στο άμεσο και ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Και αυτό για να σταματήσει κάθε κουβέντα από αυτούς που διακινούν καταστροφικά σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

– να συμφωνήσουν όλοι ότι «βάζουμε τέλος στα ελλείμματα και πάμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πλην τόκων -δηλαδή, σε πρωτογενές πλεόνασμα- από του χρόνου, το 2012».

– να πάρουμε όλοι τη γενναία απόφαση να μειώσουμε ένα αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και πελατειακά διογκωμένο κράτος που η πατρίδα μας δεν μπορεί πια να σηκώσει.

– να πάμε σε γενναίες αποκρατικοποιήσεις και σε σχέδια που αξιοποιούν αναπτυξιακά, επιτέλους, την κακοποιημένη δημόσια περιουσία.

Η σύσκεψη

Το έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που ξεκίνησε στις 12:30 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε στις 16:00 περίπου το απόγευμα της Παρασκευής. Η σύσκεψη, με θέμα την ελληνική οικονομία, πραγματοποιήθηκε στη σκιά των χθεσινών προειδοποιήσεων του ΔΝΤ σχετικά με την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή καθώς και το στενό του συνεργάτη Νίκο Ζιώγα. Όλοι οι συνεργάτες των αρχηγών παρέμειναν σε διπλανή αίθουσα, μαζί με τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Δρούτσα, οι οποίοι λίγα λεπτά μετά την έναρξη του συμβουλίου, κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς και για το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους πολιτικούς αρχηγούς πως υπάρχουν μόνο 4 δισ. ευρώ στα ταμεία και ότι αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, θα προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως «δεν έχει αποτύχει η πολιτική που εφαρμόζουμε» και «για να σας αποδείξω ότι δεν εκβιάζω, σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στον πρωθυπουργό πως δεν συμφωνεί, προτείνοντάς του να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το φορολογικό και στη συνέχεια «να πάνε μαζί να διαπραγματευτούν με την τρόικα».

Επισημαίνοντας πως «η Αριστερά δεν μπαίνει στο σχήμα», ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. πρότεινε να «τα βρουν οι τρεις του (Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης)», και μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά είπε: «Αντώνη πάρε πρωτοβουλία να πιούμε έναν καφέ στη Μουρούζη αύριο να τα πούμε».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό: «Δεν είμαστε προδότες αν κάνουμε κριτική», ρωτώντας τον παράλληλα: «Γιατί μας κάλεσες από τη στιγμή που μπορείς να τα περάσεις και μόνος σου τα μέτρα;». Απαντώντας, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να «μην τον αποκαλεί Πινοσέτ». Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «Δεν αποκαλούμε εσένα, αλλά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ήταν ευρύτερο από εκείνο του Πινοσέτ».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι ανεύθυνη γιατί παίζει παιχνίδια με το ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα». Επίσης, έθεσε στον πρωθυπουργό το ερώτημα γιατί δεν αποστασιοποιήθηκε από τη Μαρία Δαμανάκη. «Κι εσείς δεν λέτε να γίνει δημοψήφισμα για το μνημόνιο; Το ίδιο δεν είναι;», απάντησε ο κ. Παπανδρέου, για να ανταπαντήσει ο κ. Τσίπρας ότι: «Δεν είναι το ίδιο, γιατί στο Μάαστριχτ έγιναν δημοψηφίσματα, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες που είπαν όχι έφυγαν από την Ε.Ε.».

Ο Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε το Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα περίπου μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Πεταλωτή και Δρούτσα. Το διάστημα αυτό είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Παπούλια.

Εθνική συνεννόηση και κοινωνική συνοχή ζήτησε ο Κ. Παπούλιας

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε εισαγωγικά ως στόχους του συμβουλίου την εθνική συνεννόηση, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των οικονομικά αδυνάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ενώπιον των πολιτικών αρχηγών την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση, για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση. Επισήμανε ακόμη ότι απαιτείται να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.

Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ενώ βαθαίνει η πολιτική κρίση