Η υπόθεση της Novartis θα βρεθεί στο επίκεντρο σήμερα στο Στρασβούργο καθώς η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θα μιλήσει στην επιτροπή διαφθοράς της Ευρωβουλής. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία εντός της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την αναστολή των δικαιωμάτων του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις δηλώσεις του για «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ads

Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ καλούνται να ψηφίσουν σήμερα επί της πρότασης του επικεφαλής της ευρωομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ να αναστείλει για ένα έτος τα δικαιώματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ως μέλους της ομάδα του ΕΛΚ, ύστερα από σχετικό παρασκηνιακό αίτημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. (Διαβάστε αναλυτικά για το παρασκήνιο και τη διαδικασία: Το Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα τιμωρεί τον Κύρτσο για τη Novartis

Παράλληλα, η Ελένη Τουλουπάκη θα μιλήσει στην επιτροπή διαφθοράς της Ευρωβουλής, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερώσει λεπτομερώς τους ευρωβουλευτές για το τι συνέβη με το σκάνδαλο Novartis και πώς κατέληξε να διώκεται. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητήσει την παρέμβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην υπόθεση, η οποία συνδέεται άμεσα με το καθεστώς του κράτους δικαίου στη χώρα.