Τον γενικό διευθυντή τουΣώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επισκέπτονται οι Παύλος Πολάκης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν για όσα διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Σοφίας Νικολάου, πρώην γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Παύλος Πολάκης, είχε αποκαλύψει ότι επί 19 μήνες ΣΔΟΕ και Οικονομική Εισαγγελία δεν έχουν κάνει τίποτα για να διερευνήσουν επί της ουσίας τις συμβάσεις που είχε υπογράψει η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου για την προμήθεια υλικών στις φυλακές.

Για την υπόθεση, οι Χρήστος Σπίρτζης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης είχαν υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο τον Μάιο του 2021 καταγγέλλοντας ζημία του Δημοσίου άνω των δύο εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν η Σοφία Νικολάου υπέγραψε από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές με τις οποίες άλλοι δημόσιοι Φορείς προμηθεύονταν κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά ακόμη και τις εκάστοτε τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά.

Ads

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι η ζημία που προκλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται με βαση μετριοπαθείς υπολογισμούς στο ποσό των 2.191.561,46 ευρώ και ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το ενδεχόμενο η Σοφία Νικολάου να έχει τελέσει πράξεις διαφθοράς. Κατά τους καταγγέλλοντες βουλευτές εξάλλου, η γενική γραμματέας ζημίωσε εν γνώσει της το Δημόσιο, αφού, σκοπίμως και κατ’ εξακολούθηση, προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις.