Μηνυτήρια αναφορά, κατά της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Τρίτη, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  Θεόφιλος Ξανθόπουλος (τομεάρχης Δικαιοσύνης),  Χρήστος Σπίρτζης (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη),  και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη.

Ads

Στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατηγορούν τη Σοφία Νικολάου για πρόκληση ζημίας στο Δημόσιο, η οποία ξεπερνά τα 2,1 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι τρεις τομεάρχες, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε από τις 30 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021, 28 συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας σε τιμές που υπερέβαιναν κατά πολύ όχι μόνο τις τιμές με τις οποίες άλλοι δημόσιοι Φορείς προμηθεύονταν κατά την ίδια χρονική περίοδο, αλλά ακόμη και τις εκάστοτε τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά.

Καταθέτοντας τα στοιχεία ζητούν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το ενδεχόμενο η Σοφία Νικολάου να έχει τελέσει πράξεις διαφθοράς. Παράλληλα, θα γνωστοποιήσουν την εν λόγω αναφορά ως καταγγελία του άρθρου 258 Σ.Λ.Ε.Ε (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δικές της ενέργειες.

►Διαβάστε επίσης: Πάνω από 1 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις σε πέντε μέρες από την Σ. Νικολάου

Ads

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι ενέργειες αυτές καθίστανται επιβεβλημένες, αφού στο χρονικό διάστημα από 30.03.2020 έως και 30.03.2021 η Σοφία Νικολάου με την ιδιότητά της ως γενική γραμματέας και με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 παράνομες απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.

Οι καταγγέλλοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η Σοφία Νικολάου προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις. «Η καταγγελλόμενη προκειμένου να αποφεύγει σκοπίμως την τήρηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου οι οποίες εφαρμόζονται απαρέγκλιτα  σε κάθε σύμβαση άνω των 139.000 ευρώ και προβλέπουν διαγωνιστικές διαδικασίες ακόμη και σε επείγουσες περιπτώσεις προέβαινε τεχνηέντως στην κατάτμηση της εκάστοτε σύμβασης, ούτως ώστε να εμφανίζει την εκτιμώμενη αξία εκάστης εξ αυτών μικρότερη του ποσού των 139.000 ευρώ», επισημαίνουν στη μηνυτήρια αναφορά τους, υπογραμμίζοντας πως μέσω αυτής της μεθόδευσης η Σοφία Νικολάου προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, ακόμη  όμως και τις διατάξεις που εκτάκτως είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής  ανέθεσε το σύνολο των προμηθειών σε 14 εταιρείες. Κάποιες εξ αυτών τροποποιούσαν τελευταία στιγμή το καταστατικό τους προκειμένου να περιλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε υπό ανάθεση αντικείμενο, ενώ άλλες είχαν συσταθεί την τελευταία στιγμή ώστε να πάρουν την ανάθεση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εταιρεία που δημιουργήθηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα υποβολής της προσφοράς, χωρίς να διαθέτει γραφεία και υπαλλήλους. Εκτός από τη συγκεκριμένη ανάθεση έργου δεν έχει εμφανίσει καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα. 

Ακόμη τέσσερις εταιρείες δεν είχαν καμία συναφή δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα και ασχολούνταν με εντελώς άσχετα αντικείμενα. Σε μια εξ αυτών η τροποποίηση του καταστατικού της, με την οποία προστέθηκε στους σκοπούς της η παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων, δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μία ημέρα μετά την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης. Η εν λόγω εταιρεία δεν διέθετε καν την ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, ούτε όμως περιλαμβανόταν στο δημόσιο μητρώο των αδειοδοτημένων εταιρειών για πραγματοποίηση τέτοιων εργασιών που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και αυτό αποτελεί εκ του νόμου προαπαιτούμενο για την ανάληψη και εκτέλεση αυτών. Μάλιστα, η ανάδοχος δεν εκτέλεσε η ίδια το έργο που ανέλαβε αλλά το ανέθεσε σε υπεργολάβους.Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί πολλά ερωτήματα είναι το γεγονός πως ορισμένες εταιρείες στις ιστοσελίδες τους ή στους φακέλους άλλων διαγωνισμών που συμμετείχαν, προσέφεραν τα ίδια είδη σε χαμηλότερες τιμές. 

Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης, σε δηλώσεις του έξω από τον Άρειο Πάγο, παρουσίασε την Σοφία Νικολάου ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχτηκα μια ή δύο ημέρες πριν ανάθεση. Υπενθύμισε μάλιστα πως ο ίδιος, αποκαλύπτοντας τα στοιχεία, είχε καλέσει πολλές φορές κάποιον εισαγγελέα να κινηθεί αυτεπάγγελτα, ωστόσο αυτό δεν συνέβη. «Περιμένουμε με τα αναλυτικότατα και συντριπτικά στοιχεία, τα οποία καταθέσαμε σήμερα να κινηθεί γρήγορα η εισαγγελία και να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες» σημείωσε.

 «Η φράση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού “θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα” αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή επικαιρότητα» τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος. Όπως επισήμανε, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν απασχολεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά ολόκληρη την κοινωνία. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες» συμπλήρωσε.

«Ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επαναφέρει στην εθνική νομοθεσία τις διαδικασίες που διασφαλίζουν τον έλεγχο, τη νομιμότητα, την τήρηση της διαφάνειας και την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» δήλωσε ο Χρ. Σπίρτζης. 

Η απάντηση της Σοφίας Νικολάου

Απαντώντας στη μηνυτήρια αναφορά, η γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, έκανε λόγο για «αθλιότητες», «κατασυκοφάντηση» και «ασχετοσύνη» του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει: 

«H κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος μου για τις προμήθειες της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενη. Κυρίως διότι έτσι μπορεί να κλείσει ένας κύκλος αθλιότητας, κατασυκοφάντησης με ψεύτικα στοιχεία, απροκάλυπτων επιθέσεων προς το πρόσωπό μου με χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με σοβαρούς πολίτες και δη εκλεγμένους βουλευτές.

Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο. Η ίδια θα ζητήσω να επισπεύσει η Εισαγγελία τις διαδικασίες για να προχωρήσει ταχύτατα η διερεύνηση της υπόθεσης. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από ασυλίες και κόμματα. Ούτε επιδιώκω να ποινικοποιήσω την πολιτική ζωή του τόπου, όπως θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κυρίως δεν θα πέσω στο επίπεδο του πολιτικού οχετού που εκτοξεύει σε βάρος μου ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, έχω να πω αυτό. Είναι τέτοια η ασχετοσύνη τους και η σπουδή τους να με πλήξουν που έκαναν το εξής: Με κατηγορούν ότι για 28 αναθέσεις δόθηκαν 3,8 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο ζημιώθηκε 2,2 εκατ. ευρώ. Αρα πιστεύουν ότι έπρεπε να κάνουμε τις αναθέσεις με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ. Οι μαθητευόμενοι οικονομολόγοι, αυτοί που χρεοκόπησαν την οικονομία και υπέγραψαν τα πιο σκληρά μνημόνια, δεν είναι ικανοί ούτε μια σοβαρή οικονομική ανάλυση να κάνουν.

Στο διάστημα αυτό δώσαμε και για τα 35 Καταστήματα Κράτησης περίπου 320 χιλ. ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή κάθε μήνας αντιμετώπισης της πανδημίας κόστισε 9.000 ευρώ με ΦΠΑ για κάθε Κατάστημα Κράτησης. Αυτή είναι η αλήθεια. Με αυτά τα χρήματα θωρακίσαμε τους 17,5 χιλιάδες κρατούμενους κι εργαζόμενους προμηθεύοντάς τους με μάσκες, γάντια, απολυμαντικά και ό,τι άλλο χρειάστηκε για να κρατήσουμε τον κορωνοϊό μακριά. Και τα καταφέραμε.

Καθίσταται ολοφάνερο ότι ήθελαν νεκρούς για να μπορούν να πουν ότι αποτύχαμε. Τέτοια η αθλιότητά τους. Αλλά είναι και δείγμα της ενόχλησής τους γιατί διαλύσαμε το παραμάγαζό τους μέσα στις φυλακές. Εκεί που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, εκεί όπου σκληροί εγκληματίες και τρομοκράτες αποφυλακίζονταν ή τύχαιναν ιδιαίτερα ευνοϊκών προνομίων επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα τα πούμε στα δικαστήρια, αλλά μην τολμήσουν να κρυφτούν πίσω από τη βουλευτική τους ασυλία όταν θα κληθούν να λογοδοτήσουν για την απόπειρα εξόντωσής μου».