Από τον ερχόμενο Απρίλιο κανένα νέο ακίνητο δεν θα λαμβάνει άδεια από την Πολεοδομία αν δεν διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο θα βεβαιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, σε εφαρμογή του νέου Kανονισμού Eνεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και θα αντικαταστήσει τη μελέτη θερμομόνωσης που ισχύει σήμερα. Το ίδιο θα ισχύει και για τα κτίρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν με επιφάνεια πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ads

Τα τέλη που θα πρέπει να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει περί τις 20 μέρες. Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η συζήτηση θα ξεκινήσει από το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εφόσον το όριο αυτό επικυρωθεί, για ένα διαμέρισμα 150 τ.μ., παραδείγματος χάριν, ανεξαρτήτως περιοχής, το κόστος για το ενεργειακό πιστοποιητικό θα ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί παράλληλα με ένα πλέγμα κινήτρων που μελετά η κυβέρνηση, τα οποία επίσης θα ανακοινωθούν σε περίπου 20 ημέρες, και που σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη θα συνδυάζουν φοροαπαλλαγές, επιδότηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και επιδότηση των δαπανών για παρεμβάσεις (πρόκειται για το περιβόητο πρόγραμμα για την Εξοικονόμηση στα Κτίρια που είχε παγώσει).

Στην Ελλάδα καταναλώνονται κατά μέσο όρο 156-375 κιλοβατώρες/τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι 20% έως 25% μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ σε σύγκριση με ορισμένες χώρες, η ελληνική ενεργειακή κατανάλωση είναι μέχρι και τριπλάσια.

Ads

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβένονται σε διάστημα 5- 8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα, με έτος κατασκευής το 1970, μπορεί να αλλάξει ενεργειακή κατηγορία με κόστος 9.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αναλογούν 3.500 ευρώ για μόνωση εξωτερικών τοίχων, 3.000 ευρώ για αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών τζαμιών, 750 ευρώ για αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου, 1.600 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας και 200 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση αυτού του κόστους υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει μέσα σε 8 χρόνια.

Μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κ.λπ.) το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες.

Τα κίνητρα, όπως σημείωσε η κ. Μπιριμπίλη, εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού κ.ά. «Σήμερα έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ», είπε η κ. Μπιρμπίλη, συμπληρώνοντας ότι θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια», δήλωσε ο υφυπουργός Ι. Μανιάτης. «Ακόμη και αν διατίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15.000- 20.000 σπίτια», πρόσθεσε.

Επιθεωρητές

H επιθεώρηση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα γίνεται από ειδικό σώμα «ενεργειακών επιθεωρητών» (πιστοποιημένοι ιδιώτες μηχανικοί), οι οποίοι θα παρακολουθήσουν σχετικά σεμινάρια του ενώ οι επιθεωρήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 10ετία. O καυστήρας θα ελέγχεται κάθε 4 χρόνια, όπως επίσης και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού.

O υφυπουργός κ. Mανιάτης είπε πως για το σχετικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας έχει ήδη εξασφαλισθεί ποσό 50-100 εκατ. ευρώ μέσω του EΣΠA. Γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν και πρόσθετα κίνητρα, π.χ. επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ., για όσους ενταχθούν στο νέο καθεστώς ενεργειακής θωράκισης. Aπό τις χθεσινές ανακοινώσεις προκύπτει πως ο νέος μηχανισμός ελέγχων ίσως επεκταθεί και στους ημιυπαίθριους χώρους και στην αυθαίρετη δόμηση.

Βολές κατά Μπιρμπίλη για την εκτροπή του Αχελώου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε χθες «έργο ζωής» την εκτροπή του Αχελώου και διαβεβαίωνε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο η υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές μελέτες για τις τρεις λεκάνες απορροής του ποταμού κι αν δεν εκδοθούν οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «δεν διασφαλίζεται η εκτροπή».

«Ακόμα κι αν ολοκληρωθούν τα έργα, ακόμα κι αν πληρώσει ο ελληνικός λαός για ένα έργο που δεν χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα πρέπει να μας προβληματίσει γιατί δεν δίνει χρήματα η Ε.Ε. γι΄ αυτό το έργο- αν δεν ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές μελέτες, τότε το έργο θα κινδυνεύει να μη λειτουργήσει ποτέ. Αν θέλουμε η Θεσσαλία να έχει μέλλον, τότε πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά το έργο» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, η οποία πρόσθεσε ότι οι τρεις διαχειριστικές μελέτες για τις λεκάνες απορροής του Αχελώου (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αιτωλοακαρνανία) θα προκηρυχθούν εντός του Ιανουαρίου και βάση αυτών θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται η εκτροπή.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ.Ζώης και Νάκος χαρακτήρισαν την κ. Μπιρμπίλη «εχθρό του έργου», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Σιούφας, ο Χαρακόπουλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλλογιάννης την καλούσαν να πει εάν η εκτροπή του Αχελώου θα σώσει τη Θεσσαλία.

Πυρά προς την κ. Μπιρμπίλη εκτόξευσαν και ΚΚΕ και ΛαΟΣ, με τον ΚΕ του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο να προειδοποιεί ότι «τον λόγο έχουν οι αγρότες και τα τρακτέρ, όχι μόνο για τα αγροτικά αλλά και για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου». Κατά την εκτροπής ως αντιπεριβαλλοντικού έργου τάχθηκε σαφώς η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης διαβεβαίωσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πόροι είναι διασφαλισμένοι τόσο για τα δύο φράγματα (Συκιάς και Μεσοχώρας) όσο και για το δίκτυο μεταφοράς του νερού, αν αποφασιστεί η εκτροπή.