Στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis είπε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρίες σαν τη Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, όμως σώζουν και ζωές». Όταν έγιναν αντιληπτά το βάθος και οι… παρενέργειες του μηνύματος ξεσήκωσε την συνήθη θύελλα στα social media, είπε πως «απομονώθηκαν» οι δηλώσεις του και διαστρεβλώθηκε το νόημά τους – στο δια ταύτα όμως και το είπε ακριβώς όπως αποδόθηκε, και προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου.

Ads

Χθες, στο… εγχώριο σίκουελ του ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να απαντήσει στην «πρόκληση» της αντιπολίτευσης και στο ερώτημα ποιοι είναι εκείνοι οι πολιτικοί που έπαιρναν χρήματα «από εταιρίες σαν την Novartis». Και, από το περιστύλιο της Βουλής, είπε πως «μπορεί να χρηματίστηκε ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Πολάκης για το νόμο που έφεραν για τις πολυεθνικές και την τιμολόγηση φαρμάκων». Έτσι απλά, χωρίς ίχνος στοιχείου, ένδειξης και ψήγματος τεκμηρίου.

Κατόπιν τούτου μπορεί ο Παύλος Πολάκης να είπε ότι «γέλασαν και τα κομοδίνα», οι πληροφορίες όμως λένε πως και αυτή τη φορά στη ΝΔ και στο Μαξίμου δεν γέλασαν καθόλου – αντιθέτως υπήρξε μάλλον οξεία δυσφορία. Η εν λόγω δυσφορία, δε, φέρεται να ήταν κι ένας από τους βασικούς παράγοντες που έστειλαν αμέσως μετά, άρον-άρον, τον Άδωνι Γεωργιάδη στο τηλεπαράθυρο του ANT1 να επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και να ομολογεί ανοιχτά πως όντας ο ίδιος κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε, έξω από τη Βουλή, πως ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας «μπορεί να χρηματίστηκε», χωρίς να έχει κανένα στοιχείο και καμία ένδειξη – έτσι, στον αέρα και για «να τους κάνει ό,τι του έκαναν». «Αν είχα στοιχεία», είπε στον ANT1, «θα είχα πάει στον εισαγγελέα… Όταν Πολάκης και Τσίπρας λένε ότι είμαι διεφθαρμένος χωρίς στοιχεία, ήθελα να τους δείξω ότι με τον ίδιο τρόπο οι κατηγορίες μπορεί να επιστρέψουν σε αυτούς».

Είναι προφανές πως ούτε οι διευκρινίσεις αυτές έκαναν πολλούς ευτυχείς στην κυβέρνηση. Οι πλέον μετριοπαθείς της ΝΔ μιλούσαν χθες το βράδυ στους διαδρόμους της Βουλής για «αχρείαστα επικοινωνιακά σόου», οι καραμανλικοί έβαλαν το δάχτυλο στην σκανδάλη – «εγώ θα ήμουν πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις τέτοιων θεμάτων» έσπευσε να δηλώσει από τηλεοράσεως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης – …. και οι πλέον καχύποπτοι ρωτούσαν «τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Άδωνις;».

Ads

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο ερώτημα ακούγεται όλο και πιο έντονα εσχάτως στη ΝΔ. Διότι ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να έχει… εύφλεκτο πολιτικό θυμικό, αλλά μόνον αφελής δεν είναι. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι με όσα λέει και με όσα υπονοεί προσφέρει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ για να βάζει στο τοξικό πολιτικό κάδρο της Novartis ολόκληρη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Ή τον στέλνει σπίτι του απόψε ή ταυτίζεται πλέον απόλυτα με αυτόν και τις αθλιότητές του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο μέλλον», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα της Κουμουνδούρου χθες προς το Μαξίμου.

Η εξήγηση και η απάντηση που δίνουν επ’ αυτού στελέχη της αντιπολίτευσης είναι πως «ο Άδωνις φοβάται και απασφαλίζει»: «Θα έχει φαίνεται τους λόγους του να αγχώνεται, καθώς η έρευνα της Δικαιοσύνης που τον αφορά παραμένει σε εξέλιξη», ήταν και εδώ η εύγλωττη αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή του ανακοίνωση.

Αλλοι πολιτικοί κύκλοι, πάντοτε πιο… καχύποπτοι και ευρισκόμενοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, διαγιγνώσκουν άλλες προθέσεις. Και υποστηρίζουν ότι «ο Άδωνις μπορεί να στέλνει και μηνύματα». Προς «πάσα κατεύθυνση και πολιτική βαθμίδα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν μια προεκλογική – τον περασμένο Απρίλιο – δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Open. Τότε, ο νυν πρωθυπουργός είχε πει πως «υπάρχει σκευωρία» μεν, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε σκάνδαλο Novartis». Και είχε προσθέσει ότι «δεν είναι όλοι αθώοι εκ των προτέρων». Ήταν μια δήλωση που είχε ενοχλήσει ιδιαιτέρως τότε τον Άδωνι Γεωργιάδη και την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανασκεύασε ποτέ