Στα 4,23 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του κρατικού τακτικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο, έναντι στόχου για 3,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ads

Στη σημαντική αύξηση των εσόδων, που υπερκάλυψε την υστέρηση του πρώτου διμήνου, συνέβαλλαν η θετική ανταπόκριση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα αυξημένα έσοδα από τα κοινοτικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται πλέον στην απόδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων για την οποία η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοίγει την Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, τον Μάρτιο οι δαπάνες ανήλθαν σε 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 306 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Ads

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι:

  • Έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό της σπατάλης στο δημόσιο.
  • Άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών μετακινήσεων και διαμονής στο δημόσιο. Καταβάλλονται 177 εκατ. ευρώ για οδοιπορικά και μετακινήσεις κάθε χρόνο είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.
  • Δημιουργείται επιτροπή για αναμόρφωση του δημόσιου λογιστικού.
  • Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση την εσόδων από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και παράνομου τζόγου.
  • Θα τοποθετηθεί το σύστημα εισφορών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.
  • Έχει υποβάλει μελέτη για εξοικονομήσεις από προμήθειες του συστήματος υγείας.
  • Έχει υποβάλει προτάσεις για το μαύρο χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό.
  • Το Μάιο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

Ο Δημήτρης Μάρδας δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη πληρωμή μισθών και συντάξεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των πιστωτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε να μεταβιβαστούν, με ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα λέγοντας ότι τη δυνατότητα αυτή προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία από το 1951. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ολλανδίας της Αγγλίας και της Πορτογαλία στις οποίες ένα ανάλογο καθεστώς βρίσκεται σε ισχύ.