Με την τρόικα να καταφτάνει αύριο, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα συναντηθούν σήμερα στις 19:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συγκροτήσουν κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές. Στόχος η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης τρόικας, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση ύψους 8,8 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης. Βασικό αγκάθι μεταξύ των τριών εταίρων το «χαράτσι» με τη ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίζει ότι σταματά να στηρίζει το μέτρο και το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην υιοθέτηση ενιαίου φόρου ακινήτων. Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Τσίπρας: Εμείς δεν θα συνθηκολογήσουμε ποτέ

Ads

 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στις 19.00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, θα βρεθούν τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ όσο και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
 
Από πλευράς κυβέρνησης διαμηνύει ότι είναι αναγκαία η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ και για το τρέχον έτος. Πίσω από τη διαπίστωση η επιμονή της τρόικας που δεν πιστεύει ότι μπορούν να συγκεντρωθούν ισοδύναμα μέσω του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
 
Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί κάθετα με την παράταση είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ και το 2013, ενώ και το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το 2013 είναι η χρονιά κατά την οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται εδώ να ακολουθεί την Αγίου Κωνσταντίνου μη θέλοντας να επωμιστεί το βάρος μαζί με τη ΝΔ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της διαφωνίας των δυο εταίρων, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση ηπιότερης φορολόγησης για τα ακίνητα με χαμηλότερη αντικειμενική αξία. Τις πληροφορίες ενίσχυση τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος χθες τόνισε ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους φέτος θα είναι αισθητά χαμηλότερο.
 

Εξάλλου σύμφωνα με τις πληροφορίες βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι να εξευρεθεί λύση εν όψει της έλευσης της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την κυβερνητική συνοχή. 

Στο ίδιο μήκος κύματος φέρονται να κινούνται και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που εκφράζουν μεν τις διαφωνίες τους, αλλά δεν έχουν πρόθεση να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση.
 

Ads

Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μετρούν δυνάμεις με το «χαράτσι»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα αναμένει την τελική πρόταση για το τέλος ακινήτων, προσθέτοντας ότι «έτσι όπως έχει η κατάσταση, το αρχικό χαράτσι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε». Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή.
 
Πάντως αν οι δυο εταίροι επιμείνουν στη αρνητική στάση απέναντι στην παράταση του τέλους ακινήτων και αυτό έρθει στη Βουλή, το Μαξίμου φαίνεται ότι θα επιλέξει και πάλι τη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ως προσωρινή λύση, καθώς εντός διμήνου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, δηλώνοντας, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης της διαπραγμάτευσης και παράταση στην καταβολή της δόσης. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ για το ειδικό τέλος στα ακίνητα και πως θα επιλυθούν τα όποια προβλήματα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκαλεί εκτάκτως Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ εν όψει της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων στο Μαξίμου με στόχο να καθοριστεί η γραμμή με την οποία θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση. 

«Θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία και από τα τρία κόμματα, σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων, ωστόσο η τρόικα αμφισβητεί τη δυνατότητα είσπραξης από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό, εκτός της ΔΕΗ» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.
 
«Αυτήν τη στιγμή γράφουμε το εγχειρίδιο «καλής συμπεριφοράς» για το πώς συμπεριφέρονται τρεις αρχηγοί κομμάτων σε κυβέρνηση συνεργασίας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Σε τι θα ωφελούσαν πρόωρες εκλογές;» διερωτήθηκε, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Από Πέμπτη οι συναντήσεις με την τρόικα

Οι συναντήσεις με την τρόικα ξεκινούν από αύριο, ενώ τα ζητήματα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, η φορολογία ακινήτων και συγκεκριμένα η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, η πορεία του προϋπολογισμού του 2013 που εμφανίζει υστέρηση των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο, η υστέρηση των εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.