Έσπασε τη σιωπή της η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σε σχέση με το σκάνδαλο των διαρροών προσωπικών δεδομένων που χρεώνουν οι απόδημοι στην κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, απαντώντας πως  το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει σε κανέναν στοιχεία πολιτών.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως η ευρωβουλευτής έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει «απαντήσεις» για το που βρήκε τα email, παρά το γεγονός πως η κ. Ασημακούπουλου πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις. «Θα γίνει εσωτερικός έλεγχος, δεν θα αφήσουμε καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση, αφορά την επάρκεια στην ασφάλεια των δεδομένων, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 ενώ δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο», υποστήριξε η κ. Κεραμέως.

Το ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να πιστέψουμε την κ. Κεραμέως, μια υπουργό που κατά τη θητεία της στο υπ. Παιδείας είχε κατηγορηθεί από την ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος) για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο τότε τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε φέρει το θέμα στη βουλή εξηγώντας πως στην αναφορά της ΟΙΕΛΕ αναλύονταν εκτενώς οι πολλαπλές παραβλέψεις του υπουργείου αναφορικά με τη συμμόρφωσή του προς τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων («Αρνητικός αντίκτυπος από τη… φαεινή ρύθμιση Κεραμέως», 15.05.2020, «Εφ.Συν.»).

Ads

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Φίλης παρέδωσε στο προεδρείο της Βουλής στοιχεία για 2.024 εγγραφές με ονοματεπώνυμα και στοιχεία μαθητών και σημειώσεις τους, τις οποίες, όπως είπε, εντόπισε με μία απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Το υπουργείο από την πλευρά του έκανε λόγο για «φιάσκο» υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Δεν ήταν όμως έτσι τα πράγματα όπως αποφάνθηκε η ανεξάρτητη εθνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων στις ανακοινώσεις που παραθέτουμε παρακάτω.

Άρα το ερώτημα επιμένει. Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί κανείς την κ. Κεραμέως όταν δηλώνει πως η διαρροή δεν έγινε από το υπουργείο της;