Για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των απόδημων, μετά τα μαζικά emails που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μίλησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά από μέρες «σιωπής».

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως η ευρωβουλευτής έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει «απαντήσεις» για το που βρήκε τα email, παρά το γεγονός πως η κ. Ασημακούπουλου πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, ενώ ακολούθως ανέφερε ως προς το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν δίνει σε κανέναν στοιχεία πολιτών.

«Θα γίνει εσωτερικός έλεγχος, δεν θα αφήσουμε καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση, αφορά την επάρκεια στην ασφάλεια των δεδομένων, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 ενώ δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο», υποστήριξε η κ. Κεραμέως.

Τόνισε μάλιστα πως και η ίδια η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι δεν πήρε από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετική λίστα και υπενθύμισε πως έλεγχο πραγματοποιεί και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ads

Συνέχισε λέγοντας πως «Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το συμβάν αυτό γιατί είχε καταψηφίσει την επιστολική ψήφο», ενώ πρόσθεσε ότι «στο θέμα της επιστολικής ψήφου, αγγίζουμε τις 94 χώρες μεταξύ αυτών και χωρών που δεν είχαν λειτουργήσει εκλογικά κέντρα στις τελευταίες εκλογές και τις 23.000 αιτήσεις».

Σημειώνεται ότι και ο γ.γ. του ΥΠΕΣ, Θανάσης Μπαλέρμπας, είχε υποστηρίξει ότι το υπουργείο δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, email δηλαδή εκλογέων σε υποψηφίους και κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

 

Οι αντιφάσεις της Ασημακοπούλου

Αναγκασμένη να απαντήσει σχετικά με τα emails, μετά τις έντονες αντιδράσεις, η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας αρχικά υποστήριξε, για την «επίθεση λάσπης που δέχομαι», ότι «το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών..
..Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού».

Πολλοί αποδέκτες των e-mail όμως διαμαρτυρήθηκαν, διαψεύδοντας ότι είχαν παραχωρήσει τα προσωπικά τους δεδομένα στην κυρία Ασημακοπούλου, κάνοντας λόγο για ψέματα. Οταν σε συνέντευξη της ρωτήθηκε αν οι αποδέκτες «της είχαν παραχωρήσει τα δεδομένα τους», τελικά απάντησε: «όχι πάντοτε».

Στη συνέχεια διέψευσε τον εαυτό της, προσθέτοντας ότι τελικώς είχε πάρει τα δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ως υποψήφιοι, όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου».

Ωστόσο, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν περιέχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις, πράγμα που υποστηρίζει και το υπουργείο. Όταν λοιπόν ρωτήθηκε ξανά, η κ. Ασημακοπούλου επέστρεψε στην πρώτη εκδοχή, λέγοντας ότι συγκέντρωσε τα email από τα ταξίδια και τις επαφές της.

Συνάντηση Χαρίτση – Μενουδάκου

Mε τον επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς θα ζητήσει και θα λάβει ενημέρωση για την υπόθεση της διαρροής e-mail απόδημων Ελλήνων από το γραφείο της ευρωβουλεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Για την υπόθεση έχει αρχίσει σχετική έρευνα η Αρχή όπως η ίδια ανακοίνωσε την Τρίτη.