Υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, έφερε ως παράδειγμα τη λειτουργία της εφημερίδας «Μακελειό». Επιχείρησε παράλληλα να υποβαθμίσει – εκ νέου – και την έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα που κατέγραψαν την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις της ΕΕ και των Βαλκανίων.

Ads

Ακόμη ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει κάποια σχετική επισήμανση από την Κομισιόν, παρά τα όσα είχε επισημάνει η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα πριν λίγο καιρό και παρά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε στο ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη για το θέμα

«Έδειξα κάποια πρωτοσέλιδα (σ.σ. στο ευρωκοινοβούλιο) γιατί δεν μπορούσα να τα δείξω όλα. Έξι ημερήσιες εφημερίδες είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια εφημερίδα – ο Θεός να την κάνει εφημερίδα – είναι η επιτομή της χυδαιότητας και τη αθλιότητας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα έχει κλείσει. Ξέρετε σε ποια αναφέρομαι, στο Μακελειό. Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας σε αυτές τις αθλιότητες και μπορούν να κρύβονται πίσω από offshore, παρένθετα πρόσωπα και αυτοφωράκηδες. Και έρχεστε εδώ και μου μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα;», είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, τόνισε: «Αρκετά πια με αυτή την εντός εισαγωγικών αντικειμενική έρευνα των Reporters, πώς τους είπαμε, Without Borders. Η έρευνα είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Θεωρεί ότι το Μπουρκίνα Φάσο είναι πάνω από τις ΗΠΑ. Θεωρεί ότι η Σιέρα Λεόνε είναι πάνω από την Ιταλία. Θεωρεί ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Κύπρο και η Βόρεια Κύπρος είναι πάνω από την Ελλάδα, μαζί με το Τσαντ. Κι έρχεστε και επικαλείστε μια έρευνα η οποία αναφέρεται στη Βόρεια Κύπρο. Ντροπή σας. Τόσο αξιόπιστη είναι αυτή η έρευνα. Υπάρχει άνθρωπος σήμερα με σώας τας φρένας, που να πιστεύει ότι στο Τσαντ υπάρχει περισσότερη ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα;».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως υπεύθυνη για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είδατε να γίνεται καμία αναφορά στα ζητήματα αυτά;» είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο παρέβλεψε τις επισημάνσεις στα τέλη Μαΐου της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, έπειτα από συνάντηση που είχε η ίδια με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Η Γιούροβα είχε θέσει τότε το ζήτημα ανάληψης δράσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, αναφερόμενη και στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ επέμεινε στη διαφάνεια και στη δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής διαφήμισης, μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις γνωστές «λίστες Πέτσα».

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου για το 2022, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών νομοθετημάτων σχετικά με την ποινικοποίηση της «παραπληροφόρησης» και τον έλεγχο του ελληνικού πρακτορείου Τύπου.

Επιπλέον, είχε τονίσει την ανάγκη για εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας και των συστάσεων για τις αγωγές SLAPP (αγωγές για εκφοβισμό δημοσιογράφων και ακτιβιστών).