Με τους προέδρους της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Αλέξη Σκαναβή και Μαρία Αντωνιάδου ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Τονίζεται ότι μετά τις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Σκαναβής αναγκάστηκε να δηλώσει ότι τα αρμόδια πολιτικά στελέχη που έβαλαν τις υπογραφές τους για να δρομολογηθούν οι σκιώδεις καμπάνιες πρέπει να δώσουν τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της εξέτασης του Αλ. Σκαναβή, ο Γιάννης Ραγκούσης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι δεν έχει διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σύνολο των εγγράφων που αιτήθηκε η αντιπολίτευση σε σχέση με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε: «πάντοτε από ό,τι έχω πληροφορηθεί από προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές, πρώτα ερχόντουσαν τα έγγραφα και μετά ξεκινούσε η εξέταση των μαρτύρων. Τώρα ξεκινάμε την εξέταση μαρτύρων χωρίς να μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια έγγραφα για το πώς έχουν κατανεμηθεί τα κονδύλια ή τις καταβολές ενταλμάτων». Θέμα, που όπως υπογράμμισε, «δεν είναι διαδικαστικό αλλά ουσιαστικό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε πως έχει αποσταλεί ο κατάλογος των εγγράφων που έχουν ζητήσει τα κόμματα και από χθες ήδη κάποια έχουν αρχίσει να έρχονται και είναι στη διάθεση των μελών στο γραφείο 148. Επίσης, κ. Κεφαλογιάννης έκανε δεκτό το αίτημα Ραγκούση, ενώ σχετικά με την έναρξη των καταθέσεων και την έλευση των εγγράφων, ανέφερε πως «επειδή έχω συμμετάσχει και σε άλλες Εξεταστικές Επιτροπές στο παρελθόν, οι Επιτροπές συνεχίζουν το έργο τους και τα έγγραφα έρχονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και διέκοπταν τις εργασίες τους περιμένοντας να έρθει το σύνολο των εγγράφων».

Ερωτήσεις από εισηγήτρια ΝΔ

Η εισηγήτρια της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, επανέλαβε πως «εμείς προσερχόμαστε στην Επιτροπή με ειλικρινή διάθεση για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές και δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές στην άσκηση της κυβερνητικής μας πολιτικής». Σχετικά με τα έγγραφα και την έναρξη των καταθέσεων μαρτύρων, παρατήρησε πως «τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, είναι πάρα πολλά και αυτά θα εισέρχονται όσο η διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη». Πρόσθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα, εάν προκύψει ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ξανά κάποιος από τους μάρτυρες που ήδη θα έχει καταθέσει, αυτό να μπορεί να γίνει. Αντιθέτως, εάν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εγγράφων, αυτό θα πάρει αρκετές βδομάδες».

Ads

Η Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα ρώτησε τον μάρτυρα: «Η πανδημική κρίση αποτελεί ένα πρωτόγνωρο σκηνικό;». Σε αυτό το πλαίσιο εξέτασης, ο κ. Σκαναβής ισχυρίστηκε πως δεν παρατήρησε κάτι μεμπτό με φόντο τις επίμαχες καμπάνιες, αφού «καλώς έγιναν και όταν υπάρχει κρίση πρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα». «Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές από τις καμπάνιες;», ήταν ένα ακόμα ερώτημα της εισηγήτριας της πλειοψηφίας, με τον πρόεδρο της Ένωσης να αδυνατεί να απαντήσει πόσες ζωές χάθηκαν ή σώθηκαν.

Επιπλέον, απέρριψε τον όρο της χρηματοδότησης και έκανε λόγο για «παροχή υπηρεσιών που πρέπει να πληρώνονται», ενώ έκρινε πως τα χρήματα για τις λίστες Πέτσα και Κικίλια δεν ήταν κανένα ποσό περιωπής συγκριτικά με τις καμπάνιες που γίνονται για καταναλωτικά προϊόντα. Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» ήταν πως οι εφημερίδες «αδικήθηκαν σε σχέση με τα κανάλια» αναφορικά με τα ποσά που έλαβαν.

«Δεν γνωρίζω τα κριτήρια διανομής των χρημάτων Πέτσα»

Κατά την εξέταση του από τον Γιάννη Ραγκούση, ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως δεν γνωρίζει τα κριτήρια διανομής των κονδυλίων για τις λίστες Πέτσα, ενώ υπενθύμισε την καμπάνια που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών (ύψους περίπου 300.000 ευρώ) για να συμψηφίσει τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τότε και τώρα. Ο Αλ. Σκαναβής επικαλούταν διαρκώς άγνοια για μία σειρά ζητημάτων, υποστηρίζοντας -λόγου χάρη- ότι δεν είναι στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας για να γνωρίζει γιατί αποκλείστηκε το Documento ή γιατί χρηματοδοτήθηκαν sites που δεν λειτουργούσαν. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι καμπάνιες κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να γίνουν δωρεάν.

Η επιμονή του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, στο ερώτημα ποιος θα απαντήσει στην Εξεταστική σε σχέση με τα κριτήρια διανομής του κρατικού χρήματος οδήγησε τον Αλ. Σκαναβή στην επισήμανση ότι είναι «αυτονόητο πως όποιος υπέγραψε τη σύμβαση πρέπει να απαντήσει». Η εν λόγω αποστροφή σημαίνει αυτομάτως ότι ο Στ. Πέτσας οφείλει να δώσει απαντήσεις για τις σκανδαλώδεις λίστες, κάτι που ισχύει και για τους Β. Κικίλια, Θ. Σκυλακάκη και Γρ. Δημητριάδη.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε και αυτή από τη δική της πλευρά ότι είναι σημαντικό να έρθουν τα έγγραφα ,γιατί μπορεί να έρθουν στοιχεία που θα πρέπει να διασταυρώσουμε από συγκεκριμένους μάρτυρες. Παράλληλα, επανάφερε το θέμα της εξέτασης των αρμόδιων υπουργών, λέγοντας ότι η εξαίρεσή τους «είναι άκρως προβληματικό και το θέμα αυτό το θέτουμε ξανά εδώ, γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιος είναι ο λόγος που προστατεύονται από την κυβέρνηση τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες και πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις». Τόνισε δε πως «για μας το θέμα παραμένει ανοικτό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισηγήτριας του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, ο μάρτυρας ερμήνευσε τις σχέσεις διαφημιστικών εταιριών και εκδοτών ως αιτία διανομής διαφήμισης. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως η μεταβλητή αυτή δεν αφορά τις υπό διερεύνηση καμπάνιες, προσθέτοντας πως «το θέμα της αντικειμενικότητας και της κατανομής των κονδυλίων είναι πολύ σχετικό». Επίσης, αποκάλυψε ότι η Initiative του ζήτησε έκπτωση για να συμμετάσχει ο «Ελεύθερος Τύπος» στις καμπάνιες, προκαλώντας το ερώτημα αν αυτή η πρακτική της εταιρίας – μεσάζοντα ακολουθήθηκε για όλα τα Μέσα.

Οι λόγοι αποκλεισμού του Documento

Μετά από νέα ερώτηση της Θεοδώρας Τζάκρη για τους λόγους αποκλεισμού του Documento, ο πρόεδρος της Ένωσης αντέτεινε ότι η εφημερίδα έχει επιλέξει να μη δημοσιοποιείται η κυκλοφορία της. «Δεν μπορώ να απαντήσω αν πληροί τα κριτήρια το Documento. Πάντως, δεν ανακοινώνει την κυκλοφορία της. Οπότε, δεν πληροί αυτό το κριτήριο, αλλά δεν είναι και η μόνη εφημερίδα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι εφημερίδες Real News, Καθημερινή και Δημοκρατία επίσης, – που έλαβαν χρηματοδότηση για τις καμπάνιες- δεν ανακοινώνουν τις κυκλοφορίες τους.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, σε υψηλούς τόνους σημείωσε: «Δεν γνωρίζει τα κριτήρια και ποιοι αποκλείστηκαν. Δεν ξέρει τίποτα ο Κινέζος…». Στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά από νέο ερώτημα για το Documento από τη Νατάσα Γκαρά, ο εκδότης του «Ελεύθερου Τύπου» απάντησε πως την επίμαχη περίοδο δεν ήταν πρόεδρος της Ένωσης και πως ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021. 

Απειλή κατά Κάτση;

Έπειτα από την ερώτηση του Μάριου Κάτση για το αν κρίνει τον εαυτό του ως αξιόπιστο μάρτυρα, ο κ. Σκαραβής αντέδρασε έντονα και απείλησε μέχρι και με αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν ολοκλήρωσε την απάντησή του, είπε: «Τελείωσα, όπως τελειώσατε κι εσείς…».

Όταν κλήθηκε να απαντήσει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό, αν καλώς ή κακώς το Documento αποκλείστηκε, ο κ. Σκαναβής είπε επί λέξει: «Δεν απαντάω…». Κλείνοντας την κατάθεσή του, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει τα κονδύλια που αντιστοιχούν για την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, με τον Γ. Ραγκούση να παρεμβαίνει και να σχολιάζει ότι η ύποπτη τροπολογία των Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Οικονόμου που κατατέθηκε χτες, εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Αποχώρηση ΜέΡΑ25

Πάντως, είχαμε και μια αποχώρηση κόμματος από την εξεταστική καθώς με ανάρτηση στο Twitter το ΜέΡΑ25 γνωστοποίησε την αποχώρησή του λόγω της απόρριψης των μαρτύρων που πρότεινε η εισηγήτρια του κόμματος, Φωτεινή Μπακαδήμα.

«Το ΜέΡΑ25 κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ ως μάρτυρες στην εξεταστική. Κανένας δεν έγινε δεκτός. Εμείς αποχωρούμε από την εξεταστική για τα ΜΜΕ γιατί δεν δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη θεσμική κοινοβουλευτική ομερτά για τους ολιγάρχες» σημειώνεται στο tweet, με την Φ. Μπακαδήμα να σχολιάζει πως «δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος της μνημονιακής συμπαιγνίας εξαπάτησης και χειραγώγησης των πολιτών».