«Θα είμαι δίπλα σας από την όποια θέση», τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που συνήλθε μετά την ανακοίνωση συμπόρευσης των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου, αλλά και μετά την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε η ΚΟ κατά την ψηφοφορία των άρθρων του πολυνομοσχεδίου την προηγούμενη εβδομάδα,. Χωρίς να αποκαλύψει τις προθέσεις του και σχολιάζοντας ελάχιστα τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης ως ιστορικής σημασίας. Αναφερόμενος στα περί επιτρόπων, αποκάλεσε την πρόταση «γελοιότητα και προσβολή», ενώ επιτιθέμενος στη ΝΔ, ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσεις τη σύσταση εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009.

Ads

 
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός ξέρει πως αυτή η συνεδρίαση και οι αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή τις επόμενες ημέρες είναι καθοριστικής και ιστορικής σημασίας. Καθοριστικής για το εάν θα ξεπεράσουμε τον κάβο και θα μπούμε σε ένα συντεταγμένο δρόμο όσο δύσκολος κι αν είναι αλλά ασφαλής, ή θα βολοδέρνουμε με τους φόβους και τη στάση των σπεκουλαδόρων των αγορών.
 
Παράλληλα, επιτέθηκε εκ νέου στη «Συντηρητική Ευρώπη και τις λογικές της», τονίζοντας πως «αναγνωρίζω και εκτιμώ την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Όμως η συντηρητική Ευρώπη έχει κάνει ένα θεμελιώδες λάθος. Μπήκε σε λογική τιμωρίας. Ότι ο κακός είναι ο Νότιος, ο Μεσόγειος. Και σε αυτό το πλαίσιο ακούγονται και οι διάφορες προτάσεις για επιτροπεία. Πέραν του ανέφικτου, πέραν της γελοιότητας, αυτό αποτελεί και προσβολή στους δημοκρατικούς μας θεσμούς».
 
Με αφορμή και την κριτική που του ασκήθηκε για την απουσία του στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό βρίσκονταν σε εξέλιξη δραματικές εξελίξεις, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε: «Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την Ελλάδα ανά την υφήλιο. Αυτό έκανα στην Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και τις Βρυξέλλες».
 
Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να δώσουμε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό. Πρέπει να πείσουμε για την αναγκαία θυσία, κάνοντάς τον συνδημιουργό της αυριανής Ελλάδας», ενώ τόνισε ότι «ποτέ δε μίλησα για διεφθαρμένο λαό. Οι έννοιες αυτές για μένα είναι ξένες για μένα».
 
«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανη για το βάρος που σήκωσε και που δεν της αναλογούσε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. «Οι της ΝΔ θα πρέπει να μας ευγνωμονούν γιατί σώζοντας τη χώρα έτυχε να σωθούν και αυτοί από τον πολιτικό αφανισμό» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό.
 
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος, σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι ενωμένο και συντεταγμένο. Είναι το δικό μας καθήκον. Είμαστε ο πυλώνας σταθερότητας και αλλαγών για τη χώρα». «Υπήρξαν καθυστερήσεις και λάθη αλλά εμείς κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Ας μη χαθούμε στα μικρά, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις χάνοντας το μεγάλο που είναι η μάχη να σώσουμε τη χώρα. Βάζουμε πρώτα την πατρίδα και μετά τις δικές μας δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες», τόνισε.
 
Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θα βρίσκεται δίπλα τους από την όποια θέση.
 
Επιμένει στην επανακεφαλοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές
 
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές και δικαίωμα ψήφου και όχι μέσω προνομιούχων ή άλλων τρόπων που πιέζει η τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει τη μη κρατικοποίηση των τραπεζών. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε θυσίες από το λαό και οι τράπεζες να μην μπορούν να αναδιοργανωθούν». Υποστήριξε ότι «η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να γίνει με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές».
 
Παίρνοντας το λόγο στην ΚΟ ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το θέμα αυτό. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υποστήριξε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
 
Επίθεση στα ΜΜΕ
 
Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε στις επιθέσεις του εναντίον των ΜΜΕ μιλώντας για «μεγαλοκαναλάρχες» οι οποίοι πρέπει να αντιμνετωβπίζονται όπως κάθε επιχειρηματίας.
 
Επανέλαβε ξανά τη θέση του ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές ενώ υψώνοντας τους τόνους σημείωσε: «Προσωπικές διαφορές δεν έχω με κανέναν. Αλλά δεν σκύβω το κεφάλι σε κανέναν. Ο,τι και να γίνει όσο και να μου κοστίσει. Εγω μαριονέτα δεν υπήρξα ποτέ, ούτε θα γίνω».

Διαβάστε επίσης: ΝΔ: Ο Γ. Παπανδρέου ψέλλισε το κύκνειο άσμα του

Ads

Εικόνα ενότητας ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ

Εξεταστική για το έλλειμμα μετά τις εκλογές θέλει η ΝΔ