Με κοινές μετοχές θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας παράλληλα τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το θέμα αυτό.

Ads

 
«Εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του EFSF ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη στήριξή τους ως δημόσιο χρέος.
 
«Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει αυτό το βάρος και πρέπει να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές», διευκρίνισε ο Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι αυτές «φυσικά» έχουν και δικαίωμα ψήφου.
 
Σημείωσε τέλος ότι ο τρόπος με τον οποίο το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα ρυθμιστεί νομοθετικά και για το θέμα αυτό, όπως είπε, καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «από σήμερα ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όλα κρίνονται τώρα». Διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, πως το κρίσιμο τριήμερο πρέπει να κλείσουν το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να επαναλάβει ότι «τα Μνημόνια έχουν έλθει πάλι και τα έχουν όλοι στα χέρια τους, δεν υπάρχει άλλη διαπραγμάτευση από την τωρινή οι δεσμεύσεις της οποίας θα αφορούν την επόμενη Βουλή και τις επόμενες κυβερνήσεις».
 
Αναφερόμενος στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους (PSI), επανάλαβε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση, όμως απομένουν λίγα, όχι αδιάφορα ζητήματα. Διευκρίνισε πως μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να λυθεί μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, εφ’ όσον δεν έχουμε κάποια μικρή μετακίνηση της ημερομηνίας σύγκλησης του οργάνου, είναι να διασφαλιστούν οι όροι συμμετοχής του επίσημου τομέα, δηλαδή των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ’ αυτό που λέγεται OSI, δηλαδή συμμετοχή του επίσημου τομέα, του Official Sector, στην προσπάθεια για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να λύσουμε θέματα που αφορούν τις εθνικές κεντρικές Τράπεζες, πρέπει να λύσουμε θέματα ύψους του επιτοκίου του αρχικού ελληνικού δανείου.
 
Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως προϋπόθεση για να πετύχουμε το PSI και το OSI είναι να συμφωνήσουμε στους όρους του νέου προγράμματος.
 
Απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, σημείωσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος καθώς έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά διλήμματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αντίστοιχα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές από 16 χώρες καθώς είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν που δανείζουν χρήματα οι χώρες τους, μερικές εκ των οποίων είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ενώ σε άλλες «το επίπεδο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέκτησαν οι Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες».